Bijušajam kompānijas "Yingkou Donghua Trading" valdes priekšsēdētājam Vanam Čžeņdunam piespriests nāvessods nošaujot. Ķīnas tiesa pierādījusi, ka savas darbības laikā finanšu piramīdas organizators krāpnieciski piesavinājies trīs miljardus juaņu (gandrīz 200 miljonus Ls), ziņo ITAR-TASS.
Daudzajiem savas kompānijas privātajiem investoriem lielus ienākumus viņš solījis no skudru audzēšanas. Šo kukaiņu audzēšana firmai bija vajadzīga, lai no skudru spirta ražotu eliksīru potences uzlabošanai.

Pēc izmeklēšanas datiem, no 2002. līdz 2005. gadam par Vana Čžeņduna kompānijas investoriem bija kļuvuši vismaz 10 tūkstoši vieglprātīgu ķīniešu. Saskaņojot ar "ražotāju", vieni ieguldīja savu naudu tieši firmas attīstībā, bet citi skudras mājās audzēja paši. Drīz vien dividendu izmaksas beidzās, bet skudras turpināja vairoties. Piekrāptie investori sarīkoja masveida protesta akcijas, bet viens no viņiem pat izšķīrās par pašnāvību.

Biznesmenis tika arestēts 2005. gadā. Tiesa valdes priekšsēdētājam piesprieda nāvessodu, bet viņa 15 līdzdalībniekiem – cietumsodu no pieciem līdz desmit gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!