Nekārtību laikā naktī uz piektdienu Kopenhāgenā pārsvarā imigrantu apdzīvotos rajonos par automašīnu un atkritumu konteineru aizdedzināšanu, kā arī policijas apmētāšanu ar akmeņiem arestēti seši jaunieši, pavēstīja policijas galvenais inspektors Henriks Olesens. Nekārtības un demolēšana Dānijas galvaspilsētā turpinās jau piekto nakti pēc kārtas.
Vairākos Kopenhāgenas rajonos aizdedzinātas 11 automašīnas, bet Kokedalā, kas atrodas līdzās galvaspilsētai, - desmit.

Savukārt Vesterbro priekšpilsētā nodedzināta pamatskola.

"Mēs nezinām, kāpēc viņi rīko nemierus. Es uzskatu, tas notiek tāpēc, ka viņi ir garlaikoti. Daži apgalvo, ka tas ir [pravieti Muhamedu atainojošo] karikatūru dēļ, bet tas nav mans viedoklis," sacīja Olesens.

Ceturtdien policija jau ziņoja, ka pēc īpaši vardarbīgiem nemieriem iepriekšējā naktī tā aizturējusi 17 jauniešus.

"Aptuveni 100 līdz 200 jauniešu izvērsās vairākās Kopenhāgenas priekšpilsētās, aizdedzinot daudzas atkritumu tvertnes un kādas 50 automašīnas," par naktī no trešdienas uz ceturtdienu notikušo stāstīja policijas pārstāvis Flemings Stēns Munks.

Grautiņi Nerrebro un Vesterbro priekšpilsētās sākās nedēļas nogalē, taču policija apgalvo, ka nav zināms, kāpēc jaunieši uzsākuši nekārtības.

"Tomēr nakts uz ceturtdienu bija visvardarbīgākā," atzina Munks.

Viņš pieļāva, ka nekārtības varētu būt saistītas ar pretrunīgi vērtēto Muhameda karikatūru pārpublicēšanu 17 Dānijas laikrakstu trešdienas numuros vai ar plānoto divu Tunisijas pilsoņu izraidīšanu. Abi tiek turēti aizdomās par sazvērestību nolūkā nogalināt mākslinieku, kurš ir dažu Muhameda karikatūru autors.

Zīmējumi, kas Dānijas presē pirmo reizi parādījās 2005.gadā, 2006.gadā izsauca plašas vardarbīgas protesta demonstrācijas visā musulmaņu pasaulē.

"Mēs nezinām patiesos vardarbības cēloņus, un arestētie jaunieši, kas ir vecumā no 15 līdz 25 gadiem, šajā jautājumā nav īpaši runīgi," atzina Munks.

Viņš piebilda, ka cits nekārtību cēlonis varētu būt jauniešu garlaikošanās, jo šonedēļ skolās ir brīvdienas, vai neapmierinātība ar biežajām policijas pārbaudēm viņu mājvietu apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!