Ungārijas Centrālā banka pirmdien atteikusies no forinta kursa 30% koridora pret eiro, kas bija spēkā no 2001.gada un kura ietvaros kurss varēja svārstīties no 240,01 līdz 324,71 forintam par eiro, vēsta "Budapest Business Journal".
Ungārijas Centrālā banka, komentējot savu finanšu tirgū negaidīto lēmumu, norādīja, ka tas stingrāk koncentrēsies uz inflācijas apkarošanu un tādējādi palīdzēs valsts eiro ieviešanas plāniem.

Pēc Centrālās bankas vadītāja Andraša Simora vārdiem, tas palīdzēs noteikt īsto forinta kursa līmeni pret eiro pirms Ungārijas pievienošanās fiksētajam valūtas kursa mehānismam VKM II, kas jāveic ne vēlāk kā divus gadus pirms eiro ieviešanas. Tajā pašā laikā bankas vadītājs neizteica prognozes, kad šī pievienošanās varētu notikt.

Investori atzinīgi novērtējuši Ungārijas lēmumu, un forinta kurss pirmdien palielinājās par 2,4% - līdz 258,15 forintiem par eiro. Kopš gada sākuma Ungārijas valūtas kurss ir krities par 3,4%.

Tomēr ekonomisti brīdina, ka valūtas režīma maiņa viena pati vēl neļaus Ungārijai pārvarēt pašreizējās ekonomiskās problēmas, kas lielā mērā saistītas ar iepriekšējos gados realizēto fiskālo politiku, kas pieļāva pārmērīgu budžeta deficītu un lielu valdības parādu, raksta "Financial Times".

Pēc Centrālās bankas prognozēm, inflācija Ungārijā šogad būs 5,9% - par 0,9 procentpunktiem lielāka, nekā prognozēts iepriekš. Janvārī inflācija Ungārijā sasniedza 7,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!