Pēc 99,45% vēlēšanu biļetenu saskaitīšanas par jauno Krievijas prezidentu kļuvis Krievijas Federācijas valdības priekšsēdētāja pirmais vietnieks Dmitrijs Medvedevs, paziņojis Krievijas Centrālās vēlēšanu komitejas vadītājs Vladimirs Čurovs.
Oficiālie rezultāti sagaidāmi šodien vēlāk, bet šobrīd par Medvedevu nobalsojuši jau 70,2% jeb 50,4 miljoni no 108 miljoniem Krievijas balsstiesīgu vēlētāju (salīdzinājumam – 2000. gada prezidenta vēlēšanās Vladimirs Putins saņēma 40 miljonu vēlētāju atbalstu, 2004. gadā – 49,56 miljonu).

Otrajā vietā ar 18 % palicis Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas priekšsēdētājs Genādijs Zjuganovs, trešajā vietā ar 10 % Krievijas Federācijas Valsts domes vicespīkeris, Krievijas liberāli demokrātiskās partijas priekšsēdētājs Vladimirs Žirinovskis, ceturtajā vietā ar 1,3 % - Krievijas demokrātiskās partijas līderis Andrejs Bogdanovs.

Dmitrijs Anatolija dēls Medvedevs dzimis 1965. gada 14. septembrī Ļeņingradā (tagadējā Sanktpēterburgā). 1990. gadā aizstāvējis zinātņu kandidāta disertāciju Ļeņingradas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē. No 1990. līdz 1999. gadam bija šīs augstskolas pasniedzējs, kā arī Civiltiesību katedras docents. Precējies, ir dēls Iļja (dzimis 1996. gadā).

Medvedeva politiskās karjeras sākums cieši saistīts ar nu jau bijušo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 1990. gadā Medvedevs kļuva par Ļeņingradas padomes priekšsēdētāja Anatolija Sobčaka palīgu grupas locekli (viens no palīgiem tolaik bija arī Putins). No 1991. līdz 1994. gadam Medvedevs bija Sanktpēterburgas domes Ārējo sakaru komitejas, kuru vadīja Putins, juridiskais eksperts. 1994. gadā Putins kļuva par Sanktpēterburgas pilsētas mēra pirmo vietnieku, bet Medvedevs – par viņa padomnieku.

1999. gada rudenī Putins kļuva par Krievijas premjerministru, Medvedevs – par valdības aparāta vadītāja vietnieku, 1999. gada 31. decembrī, kad Putins bija kļuvis par prezidenta pienākumu izpildītāju, Medvedevs tika nozīmēts par prezidenta administrācijas vadītāja vietnieku. 2000. gada februārī un martā Medvedevs vadīja Putina prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu, bet 2000. gada jūnijā jaunais prezidents Putins iecēla viņu par prezidenta administrācijas vadītāja pirmo vietnieku.

No 2000. gada Medvedevs bijis akciju sabiedrības "Gazprom" direktoru padomes priekšsēdētājs, no 2003. gada – Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs. No 2005. gada Medvedevs strādājis par Krievijas Federācijas valdības priekšsēdētāja pirmo vietnieku.

Kremlī Medvedevu uzskata par augstākās klases valsts padomnieku, un, pēc krievu preses ziņām, politiķu aprindās viņš zināms ar iesauku "Vezīrs".

Atgādinām, ka februārī Eiropas galvenā vēlēšanu novērošanas organizācija – Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņoja, ka boikotēs Krievijas prezidenta vēlēšanas sakarā ar to, ka Krievija samazināja pieļaujamo vēlēšanu novērotāju skaitu un to ierašanās laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!