Federālā apelāciju tiesa pirmdien atkārtoti noraidīja prasību, ar kuru apstrīdēts aizliegums ASV armijā dienēt homoseksuāļiem, tomēr sagaidāms, ka šajā lietā galīgo lēmu nāksies pieņemt Augstākajai tiesai.
Bostonas pirmā iecirkņa federālā apelāciju tiesa, noraidot prasību, atzina, ka Kongresam, lemjot par federālajiem noteikumiem, kas attiecas uz militārajiem jautājumiem, pienākas "īpašas privilēģijas".

Ar pirmdienas lēmumu tika atstāts spēkā zemākās instances taisītais spriedums.

Prasību bija iesnieguši 12 vīrieši un sievietes, kuras uzskatīja, ka ar aizliegumu ierobežota viņu izteiksmes brīvība un ka tā ir iejaukšanās viņu privātajā dzīvē.

Saskaņā ar armijas "nejautā un nesaki" politiku homoseksuāļi ASV armijā tiek paciesti tik ilgi, kamēr viņi slēpj savu seksuālo orientāciju. Kopš Kongress 1993.gadā pieņēma noteikumus par homoseksuāļu dienesta ierobežojumiem, no ASV armijas atvaļināti vai piespiedu kārtā paši aizgājuši aptuveni 12 000 personu.

Tajā pašā laikā līdzīgā lietā Sanfrancisko federālā apelāciju tiesa 21.maijā apmierināja kādas militārā medicīniskā dienesta medmāsas prasību. Viņa bija spiesta priekšlaicīgi atvaļināties pēc 20 gadus ilga dienesta.

Apbalvotā Gaisa spēku medmāsa majore Mārgareta Vita apstrīdēja armijas lēmumu, kas spieda viņai pamest dienestu, jo priekšniecība bija atklājusi viņas ilggadējās attiecības ar kādu civilo sievieti.

Tiesu eksperti uzskata, ka divu federālo apelācijas tiesu spriedumiem nonākot pretrunā, lietai tuvāko mēnešu laikā vajadzētu nonākt Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!