Ukrainas valdība oficiāli atzinusies 1,3 miljardu kubikmetru gāzes nozagšanā, kas šogad bija paredzēta nogādāšanai no Krievijas uz Eiropu. Tā bijusi Vidusāzijas gāze ar vērtību 179,5 ASV dolāri par tūkstoš kubikmetriem. Tādējādi nesankcionēti konfiscētās gāzes vērtība, pēc provizoriskiem datiem, sasniedz 233 miljonus dolāru.

Gāze mēneša laikā tiks atdota kompānijai "RosUkrEnergo", kas ir galvenais starpnieks darījumos starp "Gazprom" un "Naftogaz".

Pēc laikraksta "Kommersant-Ukraina" viedokļa, iespējams, ka Ukrainas valdības atzīšanos izraisījusi "Gazprom" nevēlēšanās slēgt ilgtermiņa līgumu ar "Ņeftegaz Ukraina" vadītāju Oļegu Dubinu, kā arī tiesvedība, ko sakarā ar gandrīz miljardu dolāru lielo parādu Stokholmas tiesā pret "Naftogaz" ierosinājusi kompānija "RosUkrEnergo".

Ukraina gāzi iegādājas lielākoties no Vidusāzijas valstīm: vai nu bez starpniekiem, vai izmantojot Krievijas kompāniju pakalpojumus. Jebkurā gadījumā gāze Ukrainā var tikt nogādāta vienīgi pa gāzesvadiem, kas pieder kompānijai "Gazprom". Turklāt Krievijas gāze ir lētākā par Vidusāzijas gāzi, jo Turkmenistāna, Kazahstāna un Uzbekistāna paziņojušas par gāzes cenu paaugstināšanu līdz Eiropas līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!