Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pirmdien parakstījis dokumentu par uguns pārtraukšanu, ziņo CNN. Tai pat laikā Gruzija vērsusies Hāgas starptautiskajā tribunālā pret Krieviju.

imageFoto galerija

Dokuments parakstīts Francijas un Somijas Ārlietu ministriju pārstāvju klātbūtnē. Rietumu diplomāti apņemušies nogādāt Saakašvili parakstīto dokumetu uz Maskavu, lai tas būtu parakstīts no abām pusēm, ziņo CNN.

Gruzijas iekšlietu ministra vietniece Jekaterina Zguladze pirmdien paziņojusi, ka prasībā būs pieminēti fakti par gruzīnu genocīdu Abhāzijas kara laikā deviņdesmito gadu sākumā, kā arī notikumu līdz pat šodienai, ieskaitot Krievijas darbību Gruzijas teritorijā pēdējās dienās.

Savukārt Krievijas prokuratūras izmeklēšanas komiteja pašlaik vāc materiālus, lai pierādītu genocīdu Dienvidosetijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi,ka pirmdienas rītā Gruzijas militārajām, iekšlietu un aizsardzības struktūrām tika nodots ultimāts par demilitarizāciju, kurā norādīts, ka gadījumā, ja ieroči netiks nodoti, "militārs grupējums pielietos visus nepieciešamus brīdinājuma mērus", ziņo "Itar-Tass".

Tai pašā laikā Krievijas puse pieļauj, ka Gruzijas Zugdidi rajonā policija var paturēt dienesta ieročus, jo rajonā ir nelabvēlīga kriminogēna situācija. Krievija aicina nodot ieročus tuvākajos NVS spēku novērotāju punktos Gruzijas un Abhāzijas konflikta zonā. Gruzijas Iekšlietu ministrija savukārt norādījusi, ka nepildīs šo ultimātu. Gruzija norādījusi, ka policistu atbruņošana neietilpst Krievijas spēku mandātā. Konflikta zonā Krievijas karaspēks pēdējās diennakts laikā ir zaudējis 18 karavīrus, pirmdien paziņojis Krievijas armijas komandējošais štābs.

Tāpat Krievija konflikta zonā zaudējusi divas lidmašīnas, ziņo "Ria Novosti". Savukārt CNN ziņo, ka Saakašvili pārtraucis telefonsarunu ar kādu rietumu žurnālistu, paskaidrojot, ka tālāk runāt nevarot, jo virs prezidenta pils lidojot Krievijas bumbvedēji.

Jau ziņots, ka Abhāzija piedāvā "humanitāru koridoru" Kodoras aizā bloķētajiem civiliedzīvotājiem un Gruzijas karavīriem, lai viņi varētu atstāt aizu. "Ja Gruzijas karavīri neizmantos šo iespēju, sāksies viņu iznīcināšanas operācija," paziņojis Abhāzijas aizsardzības ministrs Mirabs Kišmarija, ziņo "Interfax". Gruzija svētdien pēcpusdienā Krievijas vēstniecībā Tbilisi iesniegusi notu, kurā teikts, ka gruzīnu militārie spēki ir izvesti no Dienvidosetijas un karadarbība ir pārtraukta, tomēr krievu uzbrukumi turpinoties. Krievijas puses pārstāvji to skaidrojot, ka Gruzija pati pārkāpjot solīto un turpinot karadarbību.

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā karadarbība Gruzijā saasinājusies un svētdien tā sākusies jau vairākās frontēs - Dienvidosetijā, no Abhāzijas puses, kā arī no Melnās jūras puses, kur Krievijas kuģi izveidojuši blokādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!