Eiropas Komisijas un 27 Eiropas Savienības dalībvalstu amatpersonas slepenās sanāksmēs sprieduši, kā paātrināt ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) netraucētu audzēšanu un izplatību visā ES teritorijā, britu laikrakstu "The Independent" citē Saeimas ES Informācijas centrs.
Laikraksta rīcībā nonācis kāds klasificēts dokuments, kurš liecina par slepenas darba grupas izveidi. To vada pats Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, kurš nekad nav slēpis savu atbalstu ĢMO audzēšanai. Katra ES dalībvalsts uz grupas sanāksmēm deleģējusi vienu pārstāvi. Ne par šādas darba grupas eksistenci, ne par tās mērķiem līdz šim nekāda oficiāla informācija nav sniegta, norāda "The Independent", kurš prognozē, ka šādu slepenu ĢMO atbalsta plānu atklāšana tikai palielinās eiropiešu pretestību ĢMO audzēšanai.

Slepenās ĢMO atbalsta grupas pirmās sanāksmes gaitā secināts, ka nepieciešams "veicināt nopietnos zinātniskos īzvērtējumos balstītu ĢMO izplatības autorizāciju, kas ļautu nomierināt sabiedrību". Tomēr pieļauta arī daudz ātrāka lēmumu pieņemšana. Slepenie dokumenti liecina, ka debatēs par ĢMO plānots vairāk iesaistīt "industrijas pārstāvjus", ar ko "The Independent" saprot biotehnoloģijas kompānijas, piemēram, "Monsanto", norāda Saeimas ES informācijas centrs.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu vēlas "ievest ĢMO Eiropā cik ātri vien iespējams", The Independent skaidrojusi nevalstiskās organizācijas "Friends of the Earth" pārstāve Helēna Holdera. "Tādēļ viņš vēršas tieši pie dalībvalstu premjeriem un prezidentiem, aicinot izdarīt spiedienu uz to ministriem".

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!