Japānas Gaisa spēku vadītājs ģenerālis Tošio Tamogami tiks atstādināts no amata, jo paudis valdības nostājai pretēju viedokli par Otrā pasaules kara notikumiem, atsaucoties uz Japānas aizsardzības ministra paziņojumu, vēsta BBC.
"Viņa teiktais nepiedien Gaisa spēku vadītājam.Viņš nedrīkst turpināt atrasties šajā amatā," teicis ministrs, atsaucoties uzTošio Tamogami esejā par patieso mūsdienu vēstures ainu paustajiem uzskatiem. Cita starpā, ģenerālis tajā rakstījis, ka "pat mūsdienās ir daudz ļaužu, kuri domā, ka mūsu valsts "agresija" izraisīja milzīgas ciešanas Āzijas valstīs Lielās Austrumāzijas karā. Tomēr mums jāapzinās, ka daudzās Āzijas valstīs valda pozitīva nostāja pret šo karu. Pavisam noteikti nav pamata apgalvot, ka mūsu nācija ir bijusi agresors."


Otro pasaules karu Āzijas - Klusā okeāna regionā par Lielo Austrumāzijas karu mēdz dēvēt tie, kuri uzskata, ka tas bijis Āzijas valstu cīniņš par neatkarību no Rietumvalstīm.


Tāpat ģenerālis Tošio Tamogami norādījis, ka Japānas veiktās militārās operācijas Ķīnā 20. gadsimta sākumā bijušas pamatotas ar starptautiskiem līgumiem, savukārt Korejas pussala Japānas valdīšanas laikā no 1910. līdz 1945. gadam dzīvojusi "labklājībā un drošībā". Ģenerālis arī izvirzījis apgalvojumu, ka Japānu Otrajā pasaules karā ierāvusi ASV.


Japānas premjerministrs Taro Aso, kas pazīstams ar saviem konservatīvajiem uzskatiem par vēsturi, paudis, ka šāds ģenerāļa viedoklis esot nepieņemams "pat tad, ja tas būtu izpausts privātā sarunā."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!