Foto: AFP/Scanpix
Savas balsis ASV prezidenta vēlēšanās otrdien nodevuši arī abi šī amata kandidāti - demokrāts Baraks Obama un republikānis Džons Makkeins.

imageFoto galerija

Obama kopā ar sievu un meitām izpildīja savu pilsoņa pienākumu vēlēšanu iecirknī netālu no savas dzīvesvietas Čikāgā. "Es jūtos lieliski un tas bija labi, man bija iespēja balsojot būt kopā ar manām meitām...es tiešām jūtos lieliski," pēc balsošanas teicis Demokrātu partijas kandidāts, uzsverot, ka "ceļojums ir galā, bet iespēja nobalsot kopā ar manām meitām man tiešām nozīmēja daudz."


Arī Demokrātu partijas kandidāts viceprezidenta amatam Džo Baidens piedalījās vēlēšanās savā dzimtajā Delavēras štata pilsētā Vilmingtonā, kopā ar savu sievu un māti.


Savukārt Makkeins nobalsoja Olbraitas Apvienoto metodistu baznīcā Fēniksā, Arizonas štatā. Pirms tam, otrdienas rītā viņš žurnālistiem paudis, ka "ir mazliet žēl, ka tas viss ir beidzies. Es domāju, ka tas bija viens no visneticamākajiem notikumiem, ko cilvēks var piedzīvot."


Republikāņu kandidāte viceprezidenta amata Sāra Peilina piedalījās vēlēšanās savā dzimtajā Vasillas pilsētā Aļaskā. "Esmu tik laimīga atkal būt mājās, lai nobalsotu, jo es vienmēr būšu Sāra no Aļaskas," viņa teikusi, paužot cerību nākamajā rītā pamosties jau ievēlēta par viceprezidenti.


Pēc nobalsošanas abu partiju kandidāti devušies pēdējos aģitācijas braucienos pa štatiem, kuru vēlētāji vēl nav izlēmuši, kam par labu dot savas balsis.


Pēc analītiķu domām, neatkarīgi no iznākuma, šīs kļūs par vienām no visievērojamākajām vēlēšanām ASV vēsturē. Ja tajās uzvarēs Demokrātu partijas kandidāts Baraks Obama, viņš kļūs par pirmo melnādaino valsts prezidentu, savukārt Republikāņu partijas kandidāts Džons Makkeins kļūtu par visvecāko uz pirmo termiņu ievēlēto ASV prezidentu, bet Sāra Peilina - par pirmo sievieti ASV viceprezidenta amatā.


Obamam savas kampaņas vajadzībām izdevās piesaistīt 454 miljonus ASV dolāru, bet Makkeinam - vien 230 miljonus. Turklāt šī ir bijusi viena no garākajām priekšvēlēšanu kampaņām ASV vēsturē - tā ilga gandrīz 21 mēnesi: Obama paziņoja par kandidēšanu uz valsts prezidenta amatu 2007. gada februārī, bet Makkeins - tā paša gada martā.


Saskaņā ar pēdējo priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptauju rezultātiem, atbalstu Obamam pauda 51% respondentu, bet Makkeinam vien 44%, savukārt 5% aptaujāto vēl nebija izlēmuši, kuram kandidātam dot priekšroku. Lai gan lielāko priekšvēlēšanu daļu abi kandidāti aizvadīja vienlīdzīgā cīņā, Obamas popularitāte sāka pieaugt pēc šā gada septembrī saasinājušās finanšu krīzes.


Jau ziņots, ka priekšlaicīgi ASV prezidenta vēlēšanās nobalsojis rekordliels pilsoņu skaits - 27 miljoni cilvēku un tiek prognozēts, ka 2008. gada vēlēšanās kopumā piedalīsies aptuveni 130 miljoni amerikāņu, kas ir augstākais vēlētāju aktivitātes rādītājs kopš 1960. gadiem. Pirmos panākumus šajās vēlēšanās guvis Demokrātu partijas kandidāts Baraks Obama, kuram par labu nobalsojis vairums divu Ņūhempšīras štata mazpilsētu - Diksvillnočas un Hārtslokeišanas iedzīvotāji. Šajās pilsētiņās tradicionāli vēlēšanu iecirkņi sāk darbu jau pusnaktī.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!