Spānijas tiesa piektdien apturēja tiesneša Baltasara Garsona doto atļauju sākt pilsoņkara un ģenerāļa Fransisko Franko režīma upuru kapavietu atrakšanas atļauju līdz brīdim, kamēr netiks veikta viņa spriedumu juridiskā pamatojuma analīze, pavēstīja avots tiesu sistēmā.
Nacionālā kolēģija - Spānijas augstākā krimināltiesu instance, pamatojoties uz prokuratūras pieprasījumu, ar desmit balsīm, pieciem tiesnešiem balsojot pret, izlēma apturēt Garsona pagājušajā mēnesī izdoto rīkojumu.

"Darbības, kas saistītas ar mirstīgo atlieku ekshumāciju, pārtraucamas, kamēr šī tiesa radīs atbildes uz sabiedriskā prokurora izteiktajām šaubām par šo lēmumu pieņēmušā tiesneša kompetenci," teikts spriedumā, kura kopija nākusi aģentūras AFP rīcībā.

Nacionālās kolēģijas tiesnesis Garsons 16.oktobrī izdeva rīkojumu par 19 masu apbedījumu atvēršanu. Rīkojums attiecas arī uz kapu Granadas apkārtnē, kur, domājams, apbedīts pazīstamais spāņu 20.gadsimta dzejnieks Federiko Garsija Lorka.

Uzsāktās izmeklēšanas gaitā par 114 266 cilvēku pazušanu Franko diktatūras pirmajos gados ceturtdien Garsons izdeva rīkojumu vēl par četru masu apbedījumu atrakšanu.

Garsons savu lēmumu pamatoja ar "noziegumu pret cilvēcību izmeklēšanu" atbilstoši universālajiem tiesību principiem. Iepriekš viņš šo argumentu izmantoja, lai uzsāktu Čīles un Argentīnas militāro režīmu pastrādāto noziegumu izmeklēšanu.

Taču prokuratūra viņa lēmumu pārsūdzējusi, norādot, ka tas ir pretrunā ar amnestiju, kuru izsludināja, pamatojoties uz politisko partiju 1977.gada vienošanos par nacionālo izlīgumu, kas tika panākta divus gadus pēc Franko nāves.

Lielākā opozīcijas partija - konservatīvā Tautas partija - savukārt norāda, ka tiesneša lēmums tikai uzplēsīs Spānijas sabiedrības senās rētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!