Somu diplomāts Marti Ahtisāri trešdien svinīgā ceremonijā Oslo saņēma prestižo Nobela miera prēmiju un savā uzrunā norādīja, ka ir jāatrisina visi konflikti, kā arī mudināja jaunievēlēto ASV prezidentu Baraku Obamu censties panākt mieru Tuvajos Austrumos.
"Ahtisāri darba mērogs un apjomi ir gandrīz neiedomājami," pirms Nobela zelta medaļas un diploma pasniegšanas Somijas eksprezidentam paziņoja Nobela komitejas vadītājs Ūle Mjēss.

Ahtisāri savā pateicības runā norādīja uz nepieciešamību atrisināt vienu no pasaules ilgstošākajiem konfliktiem, aicinot Baraku Obamu pēc stāšanās amatā piešķirt prioritāti visaptveroša miera līguma noslēgšanai Tuvajos Austrumos.

"Es ceru, ka jaunais ASV prezidents, kurš nākamajā mēnesī nodos zvērestu, savā pirmajā pilnvaru gadā Tuvo Austrumu konfliktam piešķirs augstu prioritāti," teikts viņa pateicības runas kopijā, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā.

Bez ASV vienošanās panākšanā ir arī jāiesaista Eiropas Savienība (ES), Krievija un ANO, un miera līgumam ir jāaptver reģions "no Izraēlas un Palestīnas līdz Irākai un Irānai", norāda Ahtisāri.

"Ja mēs gribam panākt noturīgus rezultātus, mums ir jāskatās uz visu reģionu," viņš sacīja, uzsverot, ka "mēs nevaram gadu no gada vienkārši izlikties, ka darām kaut ko, lai palīdzētu situācijai Tuvajos Austrumos. Mums ir arī jāsasniedz rezultāti".

"Ir jāatrisina visi konflikti, un nav nekādu attaisnojumu, ja tiem ļauj kļūt mūžīgiem," paziņoja Ahtisāri.

Ahtisāri ar Nobela miera prēmiju apbalvots par viņa ilggadīgajiem pūliņiem starptautisku konfliktu risināšanā.

Starp Ahtisāri lielākajiem sasniegumiem ir Indonēzijas valdības un Ačehas provinces nemiernieku kustības "Brīvās Ačehas kustība" (GAM) samierināšana, izbeidzot gandrīz 30 gadus ilgo konfliktu, kas prasījis aptuveni 15 000 cilvēku dzīvības.

Kā ANO ģenerālsekretāra īpašais sūtnis Namībijā Ahtisāri palīdzēja panākt Namībijas neatkarību no Dienvidāfrikas Republikas 1990.gadā.

Pēdējos gados Ahtisāri palīdzēja vadīt Kosovu tās ceļā uz neatkarību, kaut arī viņa intensīvie starpnieka centieni nespēja panāk vienošanos starp Serbiju un Kosovu un Prištinas neatkarība tika pasludināta vienpusēji.

Viņš pats par savu lielāko sasniegumu uzskata Namībijas neatkarību, jo process prasīja ilgu laiku un daudz darba. Ahtisāri pieminēja arī savu darbu Ačehas provincē un Balkānos.

Desmit miljonu Zviedrijas kronu (664 000 latu) vērtās Nobela prēmijas tiek piešķirtas kopš 1901.gada, un tās iedibināja dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels (1833-1896).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!