Vairāki ekonomikas eksperti apgalvo, ka Baltā nama jaunā administrācija jau drīz varētu pieņemt lēmumu par ASV dolāra devalvāciju, ceturtdien vēsta aģentūra "Interfax".

Lai atbalstītu vietējos ražotājus un veicinātu tirgus attīstību, ir nepieciešama vāja nacionālā valūta. Par dolāra vērtības mazināšanai labvēlīgāko periodu eksperti uzskata februāri.

"Februārī ASV varētu novājināt dolāru, lai atbalstītu vietējos ražotājus, un tajā pašā laikā tiem nevajadzēs uztraukties par pieprasījuma mazinājumu valsts obligācijām," apgalvo Krievijas bankas "VTB 24" analītiķi.

Savus secinājumus eksperti pamato ar to, ka tirgus veicināšanas politika, ko plāno īstenot jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, būs efektīva tikai lēta dolāra gadījumā, bet citādi tā var izraisīt importa pieaugumu.

Sarežģītus laikus dolāram prognozējis arī "National Australia Bank" valūtas stratēģijas nodaļās vadītājs Džons Kiriakopulos. Pēc viņa vārdiem, 2009. gadā dolāram klāsies arvien sliktāk, jo valsts budžeta deficīts pieaugs vismaz par triljonu dolāru (542 miljardiem latu), vienlaicīgi procentu likmes būs vienādas praktiski ar nulli.

Līdzīgās domās ir arī Singapūras "Mizuho Corporate Bank Ltd." speciālists Norifumi Josida. Pēc viņa prognozēm, dolāra vērtība 2009. gadā, visticamāk, turpinās mazināties, jo recesija ASV var izrādīties ilgstoša - ekonomiskie rādītāji pašlaik neuzrāda nekādus uzlabojumus.

Tomēr liels analītiķu skaits savukārt apgalvo, ka, kamēr tirgū valda nestabilitāte, amerikāņu valūtu investori var izmantot kā "miera ostu", tātad, pieprasījumam pēc tās jāsaglabājas augstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!