Izraēlas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Yesh Din" pirmdien vērsās pie bruņoto spēku vadības, aicinot atbrīvot no amata armijas virsrabīnu Avi Ronzki, kurš karavīrus mudinājis uzbrukumā Gazas joslā neizrādīt žēlsirdību.

"Šis kūdīšanas gadījums ir jāuztver nopietni, un armijas virsrabīns brigādes ģenerālis Avi Ronzki jāatlaiž no darba," vēstulē aizsardzības ministram Ehudam Barakam un ģenerālštāba priekšniekam Gabi Aškenazi norāda "Yesh Din" pārstāvji.

Brošūrā, kas izplatīta karavīriem, viņi mudināti neizrādīt ienaidniekam žēlsirdību, bet viss rabīna sacerējums balansē uz robežas ar "musināšanu un rasismu pret palestīniešu tautu," uzsver aktīvisti.

"Kad jūs izrādāt žēlsirdību nežēlīgajam ienaidniekam, jūs esat nežēlīgi pret skaidrajiem un godīgajiem karavīriem. Tās nav spēles atrakciju parkā, kur krietnums māca piekāpību. Tas ir karš ar slepkavām," teikts rabīna sacerējumā.

Garīdznieka tekstu var interpretēt kā aicinājumu ignorēt starptautiskās normas, kādas jāievēro karojot, norāda aktīvisti.

Brošūrā arī citēts ebreju Rietumkrasta teritoriju kolonistu garīgais līderis rabīns Šlomo Aviners, kurš ir pazīstams kā pretinieks kompromisam ar palestīniešiem.

"Palestīnieši uzstāj, ka viņi šeit pelnījuši valsti, kaut gan patiesībā mūsu valsts robežās nekad nav bijusi palestīniešu vai arābu valsts," brošūrā citēts Aviners.

Arī galēji labējo organizācijas izplatījušas savus materiālus armijas bāzēs, vēstī laikraksts "Haaretz".

"Saudzējiet savu un savu draugu dzīvību un neraizējieties par iedzīvotājiem, kas mīt mums apkārt un mums kaitē. (..) Nogaliniet tos, kas nāk nogalināt jūs. Kas attiecas uz iedzīvotājiem - viņi nav nevainīgi," teikts vienā no karavīriem izplatītajām brošūrām.

Astoņas Izraēlas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas aicinājušas valdību veikt izmeklēšanu saistībā ar lielo palestīniešu upuru skaitu, sakot, ka bojāgājušo sieviešu un bērnu skaits ir šausminošs.

Jau iepriekš ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pieprasīja, lai pie atbildības tiktu saukti atbildīgie par uzbrukumu ANO pārstāvniecības ēku kompleksam Gazas joslā. Savukārt starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" pieprasa izmeklēt, kādus ieroču veidus Izraēla izmantojusi uzbrukumos mierīgo iedzīvotāju apdzīvotajos rajonos. Organizācija uzskata, ka Izraēlas armija pastrādājusi kara noziegumus, mierīgo iedzīvotāju tuvumā lietojot aizliegtos ieročus - balto fosforu.

Izskanot starptautiskās sabiedrības un pašmāju cilvēktiesību aktīvistu apsūdzībām, ka Izraēlas armija uzbrukumā Gazas joslai pastrādājusi kara noziegumus, ebreju valsts premjerministrs Ehuds Olmerts svētdien paziņoja, Izraēla nodrošinās savu karavīru tiesisko aizsardzību.

"Komandieriem un karavīriem, kas tika sūtīti uz Gazu, ir jāzina, ka viņi ir pilnībā pasargāti no dažādiem tribunāliem, ka Izraēla viņiem palīdzēs un viņus aizsargās," sacīja premjers. Tieslietu ministrs Daniels Frīdmans vadīs starpministriju komiteju, "lai koordinētu Izraēlas centienus un nodrošinātu tiesisko aizsardzību ikvienam, kas piedalījās operācijā".

Armijas cenzors jau aizliedzis publicēt Gazā karojušo vienību komandieru vārdus, baidoties, ka viņiem var tikt izvirzītas apsūdzības kara noziegumos.

Izraēlas ofensīva Gazas joslā no 27.decembra līdz pamieram, kas stājās spēkā naktī uz 18.janvāri, prasījusi vairāk nekā 1300 palestīniešu dzīvību. Nogalināto palestīniešu vidū vismaz 700 ir mierīgie iedzīvotāji. Savukārt Izraēlas pusē ir 13 bojāgājušie - desmit militārpersonas un trīs civilisti, kurus nogalinājusi palestīniešu kaujinieku raķešu uguns.

Atbilstoši provizoriskām aplēsēm Gazai uzbrukumā nodarīti materiālie zaudējumi divu miljardu dolāru (1,06 miljardu latu) vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!