Organizētās noziedzības grupējumi iespiežas ienesīgajā pirātisko filmu DVD tirdzniecībā, kur tos piesaista lielās peļņas izredzes un relatīvi vieglie sodi, konstatēts "RAND Corporation" jaunajā pētījumā.
Korporācijas ziņojumā teikts, ka noziedzīgie sindikāti pievienojuši filmu pirātismu savam tradicionālo darbību portfelim - narkotiku tirdzniecībai, naudas atmazgāšanai, izspiešanai un cilvēku kontrabandai.

"Ņemot vērā milzīgās peļņas iespējas, nav nekāds pārsteigums, ka organizētā noziedzība iespiežas filmu pirātismā," teica ziņojuma galvenais autors un RAND Globālo risku un drošības centra direktors Gregs Trevertons. "Peļņa ir liela un sods pieķerot ir relatīvi viegls."

Ziņojumā gan teikts, ka pētnieki nav konstatējuši teroristu grupu plašu iesaistīšanos pirātisko filmu tirdzniecībā, tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad kaujinieku organizācijas ir saņēmušas finansējumu no šī nozieguma.

"Ja jūs nopērkat pirātisku DVD, ir iespēja, ka vismaz daļa naudas nonāks organizētās noziedzības rīcībā, un šie ieņēmumi finansē vēl bīstamākas kriminālās aktivitātes, iespējams, arī terorismu," teica Trevertons.

RAND pētnieki detalizēti aplūko 14 filmu pirātisma gadījumus, kas sniedz "pārliecinošus pierādījumus par plašu, ģeogrāfiski izkaisītu un nepārtrauktu saikni starp pirātismu un organizēto noziedzību."

Šajos gadījumos bija iesaistītas bandas Ziemeļamerikā, Eiropā, Dienvidamerikā, Krievijā un daudzos Āzijas reģionos. Pētījums balstās uz 2000 lappusēm dokumentu un interviju ar vairāk nekā 120 likumības ievērošanas uzraudzības un izlūkdienesta aģentiem no vairāk nekā 20 valstīm.

Ziņojumā teikts, ka dažos gadījumos filmu pirātisms ir ienesīgāks par narkotiku kontrabandu, un citēts viens piemērs par kādu DVD, kura ražošana Malaizijā izmaksā 70 centus (Ls 0,39), bet vēlāka tas Londonā tika pārdots par aptuveni deviņiem dolāriem (Ls 5) jeb ar 1000% uzcenojumu.

Peļņa vairāk ne kā trīs reizes pārsniedza uzcenojumu heroīnam no Irānas un bija lielāka nekā no Kolumbijas kokaīna, norādīts pētījumā.

Sodi cilvēkiem, kuri atzīti par vainīgiem pirātiskas produkcijas pārdošanā, arī ir salīdzinoši viegli, un daudzas varas iestādes atsakās ierosināt lietas par šo pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!