Afganistānā dislocētie Čehijas karavīri pievīluši savus britu komandierus, vairākas reizes atsakoties cīnīties ar teroristiem, trešdien vēsta Čehijas laikraksts DNES.
Kad briti prasījuši uzbrukt afgāņu nemierniekiem, īpašo operāciju vienības komandieris paziņojis, ka "mēs to nedarīsim, tas ir bīstami", un tad pavēlējis saviem vīriem kāpt kravas automašīnās un atgriezties bāzē.

Citā gadījumā vienības komandieris nolēmis, ka britu dotais uzdevums ir pretrunā ar vienības misiju. Citreiz komandieris atbildējis, ka nevar palīdzēt, jo viņa karavīri ir atvaļinājumā.

"Man ir grūti atgūties no ziņām, kuras es saņemu par šo vienību. Tas kaitē armijas reputācijai," avīzei sacīja Čehijas aizsardzības ministre Vlasta Parkanova.

Aizsardzības ministrija pašlaik veic pārbaudes par 35 karavīru lielās vienības komandieriem. Vienība ietilpst NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) un izvietota Afganistānas austrumu provincē Logarā.

Avīze norāda, ka šo vienību nevajag jaukt ar augsti vērtēto 100 karavīru lielo specvienību, kas dienvidu provincē Kandahārā piedalās ASV vadītajā operācijā "Enduring Freedom".

Īpašo operāciju vienības komandieri savu uzvedību attaisno ar argumentu, ka Čehijas likumi skaidri nenosaka, vai vienībai, kas ir apmācīta atbrīvot ķīlniekus, ir arī jāpalīdz cīnīties ar teroristiem vai jāapsargā konvoji.

Avīze norāda, ka armija sākusi izskatīt likumu, taču reputācijas atjaunošanai tas jau ir par vēlu, jo briti sākuši strādāt ar Dānijas karavīriem viņu vietā, un īpaši apmācītie čehu karavīri tagad strādā par parastiem sargiem vai diplomātu miesassargiem.

Viens čehu karavīrs, kurš bija atstāts sargāt bāzi, pastāstīja avīzei savu pieredzēto, kā briti un dāņi "devušies karot, un par mums tikai nicīgi paņirdza".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!