Cilvēki ar to saslimst, cūkas - nē. Vismaz vēl nē, un ASV cūkgaļas ražotāji darba visu iespējamo, lai gādātu, ka jaunais H1N1 vīruss, kas pasaulē pazīstams kā "cūku gripa", neskartu viņu ganāmpulkus.
"Vislielākās bažas rada tas, ka ganāmpulks kaut kādā veidā varētu iegūt šo slimību no inficēta cilvēka," teica Kanzasas štata cūkkopis Rons Saters, kurš aizliedz apmeklētājiem ieiet savās cūku kūtīs un liek strādniekiem, piegādātājiem un citiem svešiniekiem ziņot par neseniem ceļojumiem un slimībām, pirms viņiem tiek atļauts ienākt viņa īpašuma teritorijā.

"Ja cilvēks ir slims, mēs nevēlamies, lai viņš tuvotos fermai," sacīja Satners.

Tāpat šonedēļ domā cūkgaļas ražotāji visā valstī, pieaugot bailēm no gripas pandēmijas un ņemot vērā to, ka ASV saslimuši jau 100 un Meksikā miruši 177 cilvēki.

"Nav pierādījumu, kas liecinātu, ka šis jaunais vīruss būtu skāris cūku populāciju ASV. Ja cilvēki nodos to cūkām, mums nav medikamentu pret to, izņemot aspirīnu," teica Cūkgaļas ražotāju nacionālās asociācijas galvenā veterinārārste Dženifera Greinere.

Pasaules Veselības organizācija ceturtdien oficiāli paziņoja, ka tā pārtrauks dēvēt jauno gripas paveidu pa "cūku gripu", no ar to nav saslimusi neviena cūka nevienā valstī un arī vīrusa izcelsme nav noteikta. Iepriekš neredzētajā gripas vīrusā H1N1 apvienoti cūku, putnu un cilvēku gripas elementi.

Bailes no gripas ir devušas smagu triecienu ASV cūkkopjiem, jo, reaģējot uz to, ir strauji kritušās cūkgaļas cenas. Daudzas valstis nedēļas sākumā reaģēja uz šīs slimības uzliesmojumu, aizliedzot cūkgaļas importu no tiem ASV štatiem, kuros ar šo gripu saslimuši cilvēki. Ēģipte pavēlēja profilaktiski izkaut valstī visas cūkas.

Veterinārārsti brīdina fermerus veikt stingrus bioloģiskās drošības pasākumus, turēt cūkas aiz drošības žogiem un ierobežot svešinieku kontaktus ar tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!