Krievijas Federācijas padomes un Valsts domes vadība otrdien pieņēmusi kopīgu paziņojumu, nosodot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas gadskārtējā sesijā Viļņā pieņemto rezolūciju, kurā staļinisma un nacisma totalitārie režīmi novērtēti kā vienlīdz noziedzīgi.

Kā teikts paziņojumā, Krievija šo dokumentu uzskata par mēģinājumu izjaukt Maskavas dialogu ar Rietumiem, kas šobrīd sācis noregulēties. Tajā paustas bažas, ka EDSO PA "pakļāvusies politiskajiem provokatoriem, atkāpjoties no saviem augstajiem mērķiem un uzdevumiem".

Pagājušajā piektdienā EDSO PA sesijā tika pieņemta Lietuvas un Slovēnijas izstrādātā rezolūcija "Sadalītā Eiropa atkal apvienota" ("Divided Europe Reunited"), kurā norādīts, ka 20.gadsimtā Eiropa pieredzējusi divus galvenos totalitāros režīmus - nacismu un staļinismu - un abi šie režīmi nesuši lielu postu un izdarījuši noziegumus pret cilvēci. Krievijas delegācija balsošanu par šo rezolūciju boikotēja.

Kā teikts abu Krievijas parlamenta palātu vadības pieņemtajā paziņojumā, EDSO PA rezolūcijā "saskatāms vāji slēpts mēģinājums mest pār vienu kārti nacistisko Vāciju un vienu no galvenajām antihitleriskās koalīcijas dalībvalstīm un ANO dibinātājām - PSRS".

"Tas tiešā veidā aizskar miljoniem mūsu tautiešu piemiņu, kuri Otrā pasaules kara gados atdeva savas dzīvības par Eiropas atbrīvošanu no fašistiskā jūga, par to, lai kritušo pēcteči dzīvotu mierīgā un brīvā Eiropā," tajā norādīts.

"Absolūti nepamatots ir aicinājums pasludināt 23.augustu - dienu, kad PSRS un Vācija parakstīja neuzbrukšanas līgumu, - par upuru piemiņas dienu, [kas tiktu attiecināta] vienlīdz uz staļinisma un nacisma upuriem, kā arī iztēlot šo dokumentu par starta signālu karam," rakstīts paziņojumā.

Kā apgalvo tā autori, "nekādā gadījumā nav nejaušība, ka dažādas iniciatīvas, kas grauj normālu Krievijas dialogu ar Rietumu valstīm un organizācijām, parādās tieši tai laikā, kad atjaunojas Krievijas un NATO dialogs, notiek ASV prezidenta Baraka Obamas pirmā vizīte Krievijā un uzņem apgriezienus plaša starptautiska diskusija par jaunu eiroatlantisko drošības arhitektūru. "Ne visiem pasaulē un Eiropā vajadzīgs šis dialogs," viņi secina.

"Rezolūcijas autori acīmredzami cenšas aiz skanīgām frāzēm par "totalitārās pagātnes šausmām" slēpt savu nespēju nodrošināt cilvēka tiesību ievērošanu, lai šo frāžu aizsegā turpinātu uzbrukumu mazākumtautību tiesībām un legalizētu mūsdienu sabiedrību apkaunojošo nepilsonības fenomenu," teikts paziņojumā.

Krievijas parlamenta palātu vadība vēršas "pie Eiropas un visu EDSO valstu parlamentiem un tautām ar aicinājumu nepadoties "pretvēsturiskām provokācijām". "Pienācis laiks autoritatīvās starptautiskajās organizācijās izvirzīt jautājumu attiecībā uz atbildību par (..) antihitleriskās koalīcijas dalībnieku darbības nomelnošanu un nacistu un viņu rokaspuišu rīcības attaisnošanu," aicināts dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!