Foto: AFI
Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja vadītājs Efraims Zurofs Izraēlas medijos pauž satraukumu par nacisma un komunisma noziegumu pielīdzināšanu, uzskatot, ka tādā veidā Eiropā izkropļo izpratni par Holokaustu un liedz izmeklēt un izprast Baltijas valstu lomu un līdzdalību nacisma noziegumos.

Savā rakstā "The Jerusalem Post" Zurofs pieļauj, ka Eiropā vairs nepieminēs Holokausta upurus, bet tā vietā 23.augustā kā nacisma un komunisma upuru piemiņas dienu pieminēs Molotova-Ribentropa pakta gadadienu, ar kuru 1939.gadā nacistiskā Vācija un Padomju Savienība sadalījušas ietekmes sfēras.

Pēc centra vadītāja domām, ja Baltijas valstu centieni pielīdzināt komunisma un nacisma noziegumus gūs panākumus Eiropā, tas būs viena no ļoti problemātiskām izmaiņām Eiropas attieksmē pret ebreju iznīcināšanu.

Centra vadītāju ļoti satrauc fakts, ka Izraēla un arī ebreju pasaule kopumā nepievērš pietiekamu uzmanību šai kampaņai un nesniedz adekvātu atbildi uz to.

Viņš uzsver, ka Baltijas valstu amatpersonas kopš neatkarības atgūšanas visās diskusijās par nepieciešamību atzīt sadarbību ar nacistiem tēmu mainījušas uz ciešanām padomju okupācijas laikā, un arī uzstājušas uz nepieciešamību skatīt vietējā Holokausta gadījumus kopā ar citiem padomju režīma noziegumiem. Vīzentāla centra vadītājs arī kārtējo reizi norāda uz Baltijas valstu neveiksmi nacistu noziegumu dalībnieku sodīšanā.

Zurofa satraukumu radījusi arī jūnija sākumā EDSO Parlamentārās asamblejas sesijā pieņemtā Lietuvas un Slovēnijas izstrādātā rezolūcija "Sadalītā Eiropa atkal apvienota" ("Divided Europe Reunited"), kurā norādīts, ka 20.gadsimtā Eiropa pieredzējusi divus galvenos totalitāros režīmus - nacismu un staļinismu - un abi šie režīmi nesuši lielu postu un izdarījuši noziegumus pret cilvēci.

EDSO PA aicina valstis skaidri un nepārprotami nosodīt totalitārismu, kā arī nepieļaut staļinisma un nacisma režīmu pagātnes glorificēšanu.

Ar rezolūciju nav mierā ar Padomju Savienības mantiniece Krievija, kura jau to nedēvējusi par vēstures izkropļošanu. Krievijas Federācijas padomes un Valsts domes vadība otrdien jau pieņēmusi kopīgu paziņojumu, nosodot EDSO PA pieņemot rezolūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!