Pirmdien noslēgtais līgums starp Turciju un Eiropas Savienību par gāzesvada "Nabucco" celtniecību būtiski apgrūtinās Krievijas gāzesvada projekta attīstību, raksta Krievijas mediji.

Pirmdien noslēgtā vienošanās starp Austriju, Bulgāriju, Ungāriju, Rumāniju un Turciju ir nozīmīgs solis cīņā pret gadiem ilgušo Krievijas gāzes monopolu Eiropā. Līgums par "Nabucco" gāzesvada būvi parakstīts vēlāk, nekā sākotnēji plānots, jo gāzes eksportētājvalstis iepriekš vilcinājās sniegt skaidru atbildi par dalību šajā projektā.

"Nabucco" piektdien saņēma jaunu stimulu, kad Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs lika saprast, ka viņa valsts varētu būt ieinteresēta iesaistīties šajā projektā. Turkmenistāna, tāpat kā divas pārējās potenciālās Vidusāzijas piegādātājvalstis - Kazahstāna un Uzbekistāna -, maijā notikušajā apspriedē Prāgā atturējās atbalstīt cauruļvada būvi.

Vairāk nekā ceturtdaļa Eiropā patērētās gāzes nāk no Krievijas.

Kā uzskata Krievijas laikraksts "Komsomolskaya Pravda", pirmdien izveidota koalīcija pret Maskavu. Avīze noslēgto darījumu nodēvējusi par triecienu Krievijai.

Saskaņā ar projekta attīstītāju aplēsēm gāzes vada būvniecība izmaksās 7,9 miljardus eiro (5,5 miljardus latu). Lai gan vēl nav precīzi zināms, kura valsts piegādās gāzi, projekta atbalstītāji cer, ka cauruļvads tiks nodots ekspluatācijā 2014.gadā.

Projekta realizētāji cer, ka 3300 kilometrus garais cauruļvads pēc tā nodošanas ekspluatācijā sūknēs 31 miljardu kubikmetru gāzes no Kaspijas jūras uz Austriju caur Turciju un Balkāniem, apejot Krieviju. Plānots, ka "Nabucco" tiks būvēts no Turcijas pilsētas Erzurumas līdz Baumgartenai Austrijā, šķērsojot Bulgāriju, Rumāniju un Ungāriju.

Iepriekš Krievijai pārmests, ka tā gāzi izmanto kā ieroci strīdos ar kaimiņvalstīm.

""Nabucco" ir sīvs konkurents Krievijas projektam "South Stream"," ziņo Krievijas laikraksts "Vedomosti".

Savukārt avīzes "The Kommersant" žurnālisti uzskata, ka "Nabucco" ievērojami apsteigs Krievijas projektu, jo "Nabucco" ir Eiropas Savienības atbalsts.

Oficiālais laikraksts "Rossiiskaya Gazeta" pauž viedokli, ka "eksperti uzskatīja "Nabucco" par kaut ko nereālu".

"Tagad tas ir mainījies," piebilst laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!