Trešdien militārās tiesas priekšā stājās divi Izraēlas karavīri, kuri tiek apsūdzēti deviņgadīga palestīniešu zēna piespiešanā pārbaudīt sprādzienbīstamus priekšmetus, vēsta armijas radio. Incidents noticis Gazas kara laikā pagājušajā gadā.

Abi karavīri ir seržanti "Givati" kājnieku vienībā. Viņus apsūdz par "militāro normu pārkāpšu", piespiežot zēnu atvērt somas, lai pārbaudītu, vai tajās nav sprāgstvielu.

Viens no apsūdzētajiem radio apgalvoja, ka viņš ar savu biedru ir padarīti par grēkāžiem, uz kuriem novērst starptautiskās dusmas par Izraēlas ofensīvu Gazā. Tās laikā tika nogalināti 1400 palestīniešu, to vidū 400 bērnu.

"Bija nepieciešams kāds, ko nosodīt visas pasaules priekšā," sacīja karavīrs. "Diemžēl tie izrādījās cilvēki, kas patiesībā neko nav izdarījuši."

Izraēlas armija uzsāka incidenta izmeklēšanu pagājušā gada jūnijā. Tam gan neesot nekāda sakara ar ANO izmeklēšanas misiju, kas tajā laikā apmeklējusi Gazas joslu. Vēlāk ANO misija, kuru vadīja bijušais Dienvidāfrikas tiesnesis Ričards Goldstouns, publicēja ziņojumu, kurā secināts, ka gan Izraēlas karaspēks, gan palestīniešu kaujinieki pastrādājuši kara noziegumus 22 dienu ilgajā ofensīvā.

Karš sākās 2008.gada 27.decembrī ar Izraēlas atbildes triecienu uz raķešu šāvieniem no palestīniešu grupējuma "Hamas" pārvaldītās Gazas joslas. Ofensīvas laikā tika nogalināti 13 izraēlieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!