Turcija sestdien laiž apgrozībā jaunu valūtu, svītrojot sešas nulles no līdzšinējo liru banknošu nomināla un cerot, ka šis solis veicinās tirdzniecību un stiprinās valsts ekonomikas izaugsmi.
Līdz ar izmaiņām izzudīs piecu miljonu nomināla banknotes, ar kurām līdz šim varēja norēķināties par neilgu braucienu ar taksometru. Pazudīs arī 20 miljonu nomināla banknotes, kuru līdzšinējā vērtība bija aptuveni septiņi lati.

Iepriekšējie galvu reibinošie nomināli bija ilgstošās inflācijas sekas. Vēl 2001.gadā inflācija Turcijā sasniedza 70% līmeni.

Kopš tā laika Ankarai izdevis inflāciju savaldīt, un ekonomika sākusi atlabt.

Jaunā valūta, kuras oficiālais nosaukums ir jaunā lira, tika laista apgrozībā sākot ar pusnakti 1.janvārī.

Kopš šī brīža viena miljona veco liru banknote tiks pielīdzināta vienas jaunās liras monētai.

Valdība valūtas denomināciju uzskata par signālu, kas liecina par pieaugošo Turcijas ekonomikas stabilitāti, uzsākot ilgo iestāšanās procesu Eiropas Savienībā (ES).

Tiek paustas cerības, ka valūtas denominācija veicinās arī starptautisko tirdzniecību, kā arī mazinās ārvalstu investoru nedrošību.

"Pāreja uz jauno Turcijas liru skaidri parāda, ka mūsu ekonomika ir izrāvusies no apburtā loka, kurā tā bija ieslēgta daudzus gadus," izteicās Turcijas centrālās bankas prezidents Sureja Serdengedžti. "Jaunā lira ir arī stabilas ekonomikas simbols, par kuru mēs sapņojām ilgus gadus."

Vēl 2001.gadā Turcijas ekonomika nonāca sabrukuma priekšā, kad lira strauji zaudēja savu vērtību un divi miljoni cilvēki kļuva par bezdarbniekiem.

Ankara vērsās pēc palīdzības pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), no kura saņēma 18 miljardus dolāru lielu aizņēmumu, solot īstenot plaša mēroga taupības programmu.

Tagad šie bargie pasākumi nesuši augļus. Pagājušā gada laikā inflācija pirmo reizi pēdējo desmitgažu laikā kritusies zem 10% līmeņa, kamēr eksports pieaudzis par 30%. Iekšzemes kopprodukts 2004.gadā pieauga par 7,9%.

Valdība cer, ka jaunā valūta, kas ieviesta tikai divas nedēļas pēc ES dalībvalstu līderu pieņemtā lēmuma par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Turciju, vēl vairāk nostiprinās ekonomikas izaugsmes tendences.

Tiek prognozēts, ka arī uzņēmēju aprindas atzinīgi uzņems jauno liru.

"Turcijas lira bija kā rotaļu nauda," aģentūrai AP izteicās "Deutsche Bank" strādājošais analītiķis Turcijas jautājumos Tefiks Aksojs. "Tagad vismaz ārēji tā izskatīsies kā īsta nauda."

Tomēr daži cilvēki nemaz tik laimīgi nejūtas, redzot kā samazinās viņu ieguldījumu skaitliskais novērtējums.

"Ja personai bija 10 miljardi liru lieli ieguldījumi, tie pēkšņi samazināsies," aģentūrai AP teica kāds veikala īpašnieks. "Tas noteikti cilvēkus psiholoģiski ietekmēs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!