Foto: AP/Scanpix

Sīrijas gaisa spēki iznīcinājuši divas no trim kaujas lidmašīnām, kuras atradušās grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku rokās, atsaucoties uz Sīrijas ministru, vēsta aģentūra AP.

Divi radikāļu rokās nonākušie iznīcinātāji notriekti, kad atgriezušies kaujinieku kontrolētajā militārajā lidlaukā Sīrijas ziemeļu pilsētā Alepo, paziņoja Asada valdības informācijas ministrs Omrans al Zoubi.

Trešo lidmašīnu kaujiniekiem izdevies paslēpt un tā tiek meklēta, papildināja ministrs, piebilstot, ka lidaparāti ir veci un "nav pamata satraukumam", raksta AP.

Saskaņā ar aktīvistu ziņām "Islāma valsts" kaujinieki, ar Irākas pilotu palīdzību, sākuši lidojumus ar Sīrijas militārajos lidlaukos sagrābtiem iznīcinātājiem. Aculiecinieki stāsta, ka tie varētu būt padomju ražojuma MiG-21 vai MiG-23 modeļi. Pavisam radikāļu rokās nonākušas trīs lidmašīnas.

Tikmēr organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR) trešdien norādīja, ka tās rīcībā nav informācija, ka Asada spēki būtu iznīcinājuši šīs lidmašīnas.

Sīrijas armija pēdējās dienās ir ievērojami pastiprinājusi uzbrukumus nemiernieku kontrolētajām teritorijām. Aktīvisti ziņo, ka no svētdienas līdz otrdienai notikuši vairāk nekā 200 uzlidojumi, vēsta raidsabiedrība BBC.


Sīrijas pilsoņu karš, kurā valdības spēki cīnās pret nemierniekiem, kas vēlas prezidenta Bašara al Asada režīma gāšanu, turpinās kopš 2011. gada.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!