Foto: AP/Scanpix
Asteroīds 2012 DA14, kurš piektdien pietuvojās Zemei neredzēti tuvu, veiksmīgi palidojis garām un tagad jau attālinās no planētas, vēsta ārvalstu masu mediji.

Vistuvāk Zemei šis asteroīds bija pulksten 21:25, kad tas virs Sumatras salas atradās 27 700 kilometrus.

Lai gan sākotnēji izskanēja informācija, ka atdalījusies daļa no šī asteroīda piektdien izraisīja milzu sprādzienu debesīs virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas, kā rezultātā ievainojumus guva vairāk nekā 1000 cilvēku, zinātnieki to nolieguši – abu objektu lidojuma virzieni bijuši pretēji.

Apmēram 50 metru diametrā milzīgais akmens gabals, kura lidošanas ātrums astoņas reizes pārsniedz izšautas lodes tempus un kurš spētu iznīcināt Londonu, Zemei pietuvojas tuvāk nekā daudzi satelīti.

Asteroīdu atklāja jau 2012. gada februārī
. Astronomi noskaidroja, ka 2012 DA14 ir tā dēvētās "Apollona ģimenes" asteroīds - šīs plūsmas debess ķermeņu orbītas šķērso Zemes orbītu. Tieši šim tipam pieder divas trešdaļas asteroīdu, kas mēdz pietuvoties cilvēces apdzīvotajai planētai.

Iepriekš ziinātnieki paziņoja, ka pēc pietuvošanās Zemei 2013.gadā DA14 nonāks "brīvajā lidojumā" un mūsu planētas tiešā tuvumā vismaz šī gadsimta laikā vairs nenonāks. Zinātnieki aprēķinājuši, ka 2056.gada 16.februārī tas pietuvosies Zemei 1,1 miljona kilometru attālumā, bet 2089.gada 16.februārī - 3,5 miljonu kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!