Foto: stock.xchng

Pagājušajā nedēļā divi astronomi vērsušies ASV Kongresa Pārstāvju palātas Zinātnes, kosmosa un tehnoloģiju komitejā (House Committee on Science, Space and Technology) ar priekšlikumu finansēt ārpuszemes civilizāciju pārstāvjus.

Abi astronomi Kongresā apgalvoja, ka citplanētiešu eksistences iespējamība sasniedz gandrīz 100 procentus.

Kā vēsta izdevums "The Huffington Post", idejas autors ir Kalifornijas universitātes Bērklijā zinātniskais līdzstrādnieks un ārpuszemes civilizāciju pētniecības institūta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) vadītājs Dans Vertaimers (Werthimer).

"Pēdējo 50 gadu laikā pierādīts, ka dzīvības attīstībai nepieciešamie komponenti un apstākļi, iespējams, ir izplatīti visā galaktikā. Būtu ļoti dīvaini, ja mēs būtu vieni. Ja ekstrapolējam iegūtos datus, tad varam secināt, ka galaktikā ir triljons planētu. Tā ir visai liela telpa dzīvībai.

Tāpēc ir pat ļoti liela iespējamība, ka dzīvība un attīstīts intelekts radušie vēl kādā mūsu galaktikas vietā, un šī iespējamība dod mums tiesības uz tālākiem zinātniskajiem pētījumiem," teikts Vertaimera prasībā Kongresam.

Viņš piebilda, ka zinātniekiem ir jāturpina meklēt ārpuszemes civilizāciju signāli un veiksmes gadījumā jāanalizē to pazīmes.

Savukārt Vertaimera kolēģis - SETI institūta vecākais astronoms Sets Šostaks (Shostak) - kongresmeņus centās pārliecināt, ka iespēja satikt ārpuszemes civilizāciju pārstāvjus ir neticami liela.

"Es uzskatu, ka mums ir labas izredzes, un, ja tas notiks, tas būs tuvāko 20 gadu laikā, tomēr, lai būtu garantija uz izdošanos, mums ir nepieciešams finansējums," teica Šostaks.

Abi zinātnieki ir pārliecināti, ka līdz šim nav notikusi neviena cilvēku tikšanās ar citplanētiešiem. "Domājam, ka valdībai šādu faktu neizdotos noslēpt. Ja viņi patiešām būtu bijuši uz Zemes, par to zinātu pilnīgi visi," rezumējuši zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!