Foto: AFP/Scanpix
Vašingtona nevar gaidīt, kamēr paies 2014.gada Afganistānas vēlēšanas, lai parakstītu divpusējo drošības līgumu, bet bez šāda līguma Savienotām Valstīm var nākties izvest visus karavīrus no Afganistānas, pirmdien Afganistānas prezidentam Hamidam Karzai norādīja ASV prezidenta Baraka Obamas padomniece nacionālos drošības jautājumos Sjūzena Raisa.

Ja līgums netiks parakstīts tuvākajā laikā, "ASV nebūs citas izvēles, kā plānot nākotni pēc 2014.gada, kur nebūtu [paredzēta] ASV vai NATO karavīru klātbūtne Afganistānā," norādīja Raisa, kura bija ieradusies trīs dienu vizītē Kabulā.

Vašingtona bija gatava parakstīt līgumu uzreiz pēc tam, kad to apstiprināja Afganistānas vecajo sapulce jeb Loja džirga (Lielā padome), kas mudināja Karzai to nekavējoties parakstīt.

Bet Karzai "izvirzīja jaunus nosacījumus līguma parakstīšanai un lika noprast, ka nav gatavs tūlīt parakstīt divpusējo drošības līgumu," norādīja Baltais nams.

Raisa uzsvēra, ka līguma parakstīšanas novilcināšana "nesniegs Savienotajām Valstīm un NATO sabiedrotajiem skaidrību, kas nepieciešama, lai plānotu potenciālo militāro klātbūtni pēc 2014.gada".

"Nedz arī tas dos afgāņiem noteiktību, ko viņi ir pelnījuši attiecībā uz savu nākotni kritiskajos mēnešos pirms vēlēšanām," norādīja Raisa.

Viņa arī brīdināja, ka līguma neparakstīšana apdraudētu NATO un citu valstu solījumus sniegt palīdzību Afganistānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!