Foto: AFP/Scanpix
ASV garantēs vīzu Ķīnas aklajam disidentam Čeņam Guančenam, tiklīdz tā tiks pieprasīta, atsaucoties uz ASV viceprezidenta Džo Baidena paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV amatpersonas sagaida, ka Ķīnas varasiestādes pildīs savas saistības, solot atļaut disidentam, kurš kopš ASV vēstniecības pamešanas pašlaik ārstējas slimnīcā, doties studēt uz ASV.

Arī pats Čeņš izsaka cerību, ka Ķīnas valdība ievēros viņa tiesības. “Valdība (Ķīnas) atklāti apsolīja ievērot manas pilsoņa tiesības un es sagaidu, ka tā pildīs solījumus,” teica disidents.

Jau vēstīts, ka Čeņš Guančens 22. aprīlī izmucis no mājas aresta Šandongas provinces Dongšiu pilsētā. Vēlāk aktīvisti ziņoja, ka disdents slēpjas ASV vēstniecībā Pekinā. 2. maijā disidents vēstniecību pametis un nogādāts kādā slimnīcā. Čeņs ceturtdien paziņoja, ka kopā ar ģimeni vēlas doties uz ASV. Ķīnas varas iestādes vēlāk paziņoja, ka neredzīgais disidents Čeņs Guančens var lūgt viņam atļaut doties mācīties uz ārzemēm. Dažas stundas vēlāk ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nūlenda paziņoja, ka kāda ASV augstskola ir piedāvājusi Čeņam stipendiju, lai viņš varētu veikt tur pētījumus.

Čeņš Guančens, kurš pazīstams kā "aklais jurists", mājas arestā atrodas jau gandrīz 20 mēnešus, kopš 2010. gadā viņu atbrīvoja no cietuma. Disidents redzi zaudēja bērnībā un viņam nav oficiālas juridiskās izglītības, jo akliem cilvēkiem Ķīnā nav iespējas apmeklēt koledžu.

Čeņš Guančeņš ir pazīstams ar to, ka norādījis uz pārkāpumiem Ķīnas "viena bērna" politikā un apsūdzējis Šandongas amatpersonas par 7000 sieviešu piespiedu sterilizēšanu vai abortu izdarīšanu tām. Viņš arī konsultējis zemniekus strīdos par zemi un aicinājis uz labāku attieksmi pret invalīdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!