Foto: AFP/Scanpix

Mediji rīkojušies "neapdomīgi", nododot atklātībai informāciju par ASV izlūkdienestu datu iegūšanas programmām, sestdien sacīja Savieto Valstu Nacionālā Izlūkdienesta direktors Džeimss Klepers, skaidrojot, ka šīs programmas ir rīki cīņā ar terorismu.

Izlūkdienesta direktors ar šiem spriedumiem nācis klajā pēc tam, kad vairāki laikraksti bija ziņojuši par Nacionālās drošības aģentūras (NSA) programmu, kas ļauj tai ar tādu uzņēmumu kā "Google" un "Microsoft" starpniecību piekļūt ārzemnieku e-pastiem, kā arī citiem datiem.

Klepers, šonedēļ nākot klajā ar jau otro paziņojumu sakarā ar šo tēmu, norādīja, ka programma ir "vitāla", lai garantētu ASV un to sabiedroto drošību, un ka tā "joprojām ir viens no vissvarīgākajiem instrumentiem valsts drošības nosargāšanas jomā".

"Pēdējās nedēļas laikā mēs esam pieredzējuši to, kā neapdomīgi tiek nodoti atklātībai izlūkdienestu pasākumi, kas tiek īstenoti, lai garantētu amerikāņu drošību," norādīja Klepers.

"Steidzoties publicēt, mediji nav pilnā apmērā atklājuši šo efektīvo instrumentu kontekstu, arī to ne, ka šīs programmas pārrauga visi trīs valdības atzari," uzsvēra izlūkdienesta direktors.

Laikraksti "The Washington Post" un "The Guardian" ziņoja, ka NSA ielauzusies interneta gigantu - tostarp "Microsoft", "Google", "Facebook" un "Apple" - serveros, lai iegūtu videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastu saraksti.

Šie atklājumi sekoja "The Guardian" rakstam par spiegu aģentūras veikto masveida telefonsarunu noklausīšanos.

NSA programma, kurai dots nosaukums PRISM, tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies, kļūstot par produktīvāko avotu slepenajiem izlūkošanas ziņojumiem, kas ik dienu tiek iesniegti personīgi prezidentam.

PRISM dod iespēju NSA un ASV Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB) sekot līdzi personas klātbūtnei globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Sabiedrībā šī programma, visticamāk, izsauks pretrunīgus vērtējumus, tomēr kāda augsta ASV administrācijas amatpersona norādīja, kā tā ir saskaņota ar Kongresu un to uzrauga Ārējās izlūkošanas uzraudzības tiesa (FISC).

"Tā ietver plašas procedūras, ko specifiski apstiprinājusi tiesa", lai nodrošinātu, ka novērošanai tiek pakļautas tikai personas ārpus Savienotajām Valstīm, norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka tādejādi tiek līdz minimumam samazināta iespēja, ka var tikt iegūta, saglabāta un izplatīta nejauši iegūta informācija par ASV pilsoņiem un iedzīvotājiem.

Mediji vēsta, ka interneta kompānijas, kuru serveri novēroti, labprātīgi sadarbojušās, tomēr vairums uzņēmumu apgalvo, ka neko par to nav zinājuši.

Anonīmā ASV administrācijas amatpersona aizstāvēja programmu, sakot, ka tā sniedz svarīgu un vērtīgu informāciju un tiek izmantota, lai pasargātu Savienotās Valstis no daudziem un dažādiem draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!