Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien oficiāli paziņojis Kongresam, ka viņš gatavojas svītrot Krieviju no to valstu saraksta, kurām ļauts eksportēt uz savienotajām Valstīm zināmas preču grupas bez muitas nodevām.

Šobrīd Kongress gatavojas Vispārējās priekšrocību sistēmas (GSP) pārskatīšanai.

Pēc Krievijas svītrošanas no GSP programmas dalībvalstu saraksta, ASV vairs nevarēs ievest bez muitas nodevām tādas krievu preces kā tērauda ražošanas izejvielas, riepas un keramikas izstrādājumus.
Turpmāk importam no Krievijas tiks piemēroti parastie muitas tarifi, kuri vidēji sastāda trīs procentus.

Krievija ir "ekonomiski pietiekami attīstīta", un pret to vairs nav nepieciešama īpaša izturēšanās, un tāpēc, sākot ar 2016.gadu, Krievija vairs nevarēs piedalīties GSP programmā, jo Pasaules Banka (PB) to pieskaitījusi "augstu ienākumu" valstīm, norādījis Baltais nams.

Lai gan Krievijas rīcība Ukrainā nav tieši saistīta ar lēmumu to izslēgt no GSP programmas, Maskavas agresija pret savu kaimiņvalsti šo lēmumu šobrīd padarījusi par "īpaši piemērotu", atzinis Nacionālās drošības padomes pārstāvis.

2012.gadā ASV no Krievijas GSP programmas ietvaros importēja preces par 544 miljoniem dolāru, kas sastāda aptuveni divus procentus no kopējā ievesto krievu preču apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!