Foto: EPA/LETA

NATO vasaras mācībās Melnajā jūrā piedalīsies arī Amerikas Savienoto valstu (ASV) kaujas delfīni, atsaucoties uz ASV Jūras kara flotes pārstāvja Toma Lapuca teikto, vēsta ārvalstu mediji.

Pēc viņa teiktā, tās būs pirmās NATO mācības, kurās piedalīsies kaujas delfīni un piirmo reizi atklātā jūrā var sastapties amerikāņu un krievu kaujas delfīni: zināms, ka kaujas delfīnus apmāca tikai Krievijā un ASV. 

Vienu līdz divas nedēļas ilgajās mācībās piedalīsies 20 delfīni un 10 jūras lauvas.

Melnajā jūrā ASV delfīni testēšot jauno antiradaru, kas paredzēts, lai dezorientētu pretinieku atbalss lokatorus, kamēr jūras lauvas meklē mīnas un militāros ūdenslīdējus.

ASV kaujas delfīnu mācības Melnajā jūrā paredzētas treniņu programmas ietvaros, kas ietver arī kuģu un ostu aizsardzību, kā arī mīnu meklēšanu. Tāpat paredzēts pārbaudīt jaunās delfīniem paredzētās bruņas.

Aprīļa sākumā Ukrainas varasiestādes paziņoja, ka 2014.gadā plānotas astoņas šīs valsts un NATO valstu kopējas mācības.

 Jau vēstīts, ka Ukrainas kaujas delfīni turpmāk kalpos Krievijas kara flotei - Krievijas anektētās Krimas pussalas pilsētā Sevastopolē esošais delfīnu apmācīšanas centrs ir gatavs sākt strādāt pēc jaunas programmas Krievijas interesēs.

Līdz šim kaujas delfīni un roņi Krimā trenēti pēc padomju laika programmām un Ukrainas interesēs, bet pēc Krimas aneksijas Sevastopoles okeanārijs ar visiem dzīvniekiem pāriet Krievijas īpašumā, norāda "RIA Novosti". Ukraina kaujas delfīnu apmācību, kas tika pārtraukta pēc PSRS sabrukuma, atsāka 2012. gadā.

"Okeanārija inženieri izstrādā jaunas ierīces jaunām programmām, lai vēl efektīvāk zem ūdens izmantotu delfīnus," aģentūrai atklāja okeanārija darbinieks, kurš vēlējās palikt anonīms. Viņš norāda, ka delfīnus un roņus izmantos nogrimušu priekšmetu un kaujas tehnikas meklēšanai, kā arī zemūdens nirēju atklāšanai.

Izmantotais dzīvnieku kaujas ekipējums ir stipri novecojis, viņš norāda. Speciālisti strādā pie iekārtām, kas delfīnam piestiprināta sonāra datus pārraida uz monitoru, bet Ukrainai nav pietikuši līdzekļi visu jauninājumu ieviešanai, skaidro avots, izsakot cerību, ka Krievijas flote neliegs līdzekļus delfīnu sagatavošanai.

Sevastopolē, Melnās jūras piekrastē delfīnu apmācīšanas programma darbojās kopš 1973. gada. Tomēr pēc PSRS sabrukuma delfīnus sāka izmantot ārstnieciskām programmām. 2012. gadā kaujas delfīnu apmācības programmu nolemts atjaunot.

Pasaulē ir tikai divi kaujas delfīnu sagatavošanas centri - Sevastopolē un Sandjego, ASV. Apmācītos dzīvniekus militāristi var izmantot dažādiem mērķiem. Delfīni ar piestiprinātām sprāgstvielām var uzbrukt kuģiem. Tie var uzbrukt pretinieka akvalangistiem - šim nolūkam pie dzīvnieka galvas piestiprina šaujamieroci vai nazi. Ar dzīvnieku palīdzību var meklēt mīnas jūras dibenā.

ASV delfīni kalpo kara flotei jau 50 gadu. Delfīni izmantoti militārajā operācijā Irākā, kad tie meklēja mīnas Umm Kasras ostas ūdeņos. Padomju Savienībā kaujas uzdevumiem trenēja arī roņus, jūras lauvas un zobenvaļus.

Vēstīts, ka Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!