Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāts piektdien apstiprināja aizsardzības budžetu 2015.gadam, kas cita starpā ietver prezidenta Baraka Obamas pieprasīto ārkārtas finansējumu operācijām pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā.

Par likumprojektu, ko pārstāvju palāta apstiprināja jau pirms nedēļas, balsoja 89 senatori, bet 11 balsoja pret.

Likumprojekts paredz nākamajā fiskālajā gadā, kas sākās ar 1.oktobri, federālajiem aizsardzības izdevumiem atvēlēt 584,2 miljardus dolāru.

Nacionālās aizsardzības finansējuma likums (NDAA) ir mēnešiem ilgu sarunu rezultāts, un tas paredz pagarināt mērenās sīriešu opozīcijas apbruņošanas un apmācības programmu, kas līdz 11.decembrim tika finansēta no esošajiem Pentagona līdzekļiem.

Pieci miljardi dolāru atvēlēti cīņai pret "Islāma valsti". 3,4 miljardi no šīs summas paredzēti ASV militāro operāciju finansēšanai reģionā, bet 1,6 miljardi – Irākas kurdu spēku apgādāšanai un apmācībai.

Kopumā operācijām ārvalstīs, tostarp Afganistānā Irākā un citviet, atvēlēti 63,7 miljardi dolāru.

Izdevumos iekļauti arī 520 miljoni dolāru, kurus Obama pieprasījis valsts departamenta humānajām un diplomātiskajām programmām.

Likumdevēji tomēr noraidījuši prezidenta pieprasītos līdzekļus aizdomās turēto teroristu cietuma slēgšanai Gvantanamo bāzē. Pagarināts arī kopš 2011.gada spēkā esošais aizliegums Gvantanamo ieslodzītos pārvietot uz ASV teritoriju.

Republikāņi bažījas, ka viņi var tikt atbrīvoti, pamatojoties uz ASV tiesu lēmumiem, un tādējādi radīt draudus nacionālajai drošībai.

Likumprojekts atvēl līdzekļus arī militārpersonu algu paaugstināšanai par vienu procentu.

Aizsardzības izdevumi sastāda nedaudz vairāk par pusi no ASV federālās valdības kopējiem izdevumiem, kuros gan nav iekļauti sociālie tēriņi.

Kā ziņots, debates par kopējo federālo budžetu Senātā tikmēr ievilkušās, radot draudus, ka kārtējo reizi ASV var būt spiestas daļēji apturēt federālo iestāžu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!