ASV 38 miljardieri, tostarp "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss, investors Vorens Bafets, mediju magnāts Teds Tērners, Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kā arī kinorežisors Džordžs Lūkass, parakstījuši vienošanos, ar kuru apņemas ziedot vismaz pusi savu īpašumu labdarībai, informē raidorganizācija BBC.

Ideju par "Ziedošanas zvērestu" ierosināja Geitss un Bafets un tai pievienojušies vairāki pasaules bagātākie cilvēki.

BBC norāda, ka šī vienošanās turpina ASV bagātāko cilvēku filantropijas tradīcijas, kas labprātāk atdod savu naudu labdarībai, nevis nodokļu administrācijai.

Jaunu dalībnieku piesaistes kampaņa "Ziedošanas zvērestam" iesākās jūnijā, kad Bafets nāca klajā ar aicinājumu to atbalstīt. "Mēs tikai uzsākām šo lietu un uzreiz saņēmām neticamu atsaucību," atzina miljardieris. Viņš norādīja, ka šī iniciatīva ļauj Amerikas bagātākajām ģimenēm stāstīt par to, ko tās dara ar savu bagātību.

Dalībai iniciatīvā ir viens nosacījums – tiem, kas apņemas ziedot savu naudu labdarībai, jāapliecina šī apņemšanās publiski, parakstot rakstisku apliecinājumu. Organizētāji vēsta, ka daudzi ziedotāji apņemas veltīt labdarībai summas, kas daudzkārt pārsniedz minimālo robežu – 50% no īpašuma.

Pats Bafets apņēmies ziedot 99% sava īpašuma Geitsu laulātā pāra fondam un citām labdarības organizācijām. Žurnāls "Forbes" Bafeta īpašumus lēš 47 miljardu ASV dolāru (24,9 miljardi latu) vērtībā.

Savukārt Geitss, kas atzīts par pasaules bagātāko cilvēku, jau ziedojis 28 miljardus dolāru (aptuveni 14 miljardi latu) savam fondam.

Pēc "Forbes" ziņām, ASV ir 403 miljardieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!