Foto: AFP/Scanpix

ASV nosūtījušas sešus Gvantanamo bāzē ierīkotā cietuma ieslodzītos uz Omānu, sestdien paziņoja valsts departaments.

"Savienotās Valstis ir pateicīgas Omānas valdībai par tās humāno žestu un vēlmi sniegt atbalstu ASV nerimstošajiem centieniem slēgt Gvantanamo līča aizturēšanas iestādi," teikts valsts departamenta izplatītajā paziņojumā.

Savukārt Pentagons paziņojis, ka seši uz Omānu pārsūtītie bijušie ieslodzītie ir Jemenas pilsoņi.

Nedēļu iepriekš ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters pavēstīja, ka sadarbībā ar Balto namu gatavo priekšlikumu Kongresam par Gvantanamo ierīkotā teroristu cietuma slēgšanu.

Lai gan likumdevēji joprojām liek šķēršļus prezidenta Baraka Obamas pasludinātajam mērķim likvidēt šo cietumu, tajā esošo ieslodzīto skaits ir sarucis līdz 116, tas ir vairāk nekā uz pusi, salīdzinot ar ieslodzīto skaitu 2009.gadā, kad Obama stājās ASV prezidenta amatā.

Visi seši jemenieši, kas nosūtīti uz Omānu, atzīti par personām, kas rada mazu risku un jau vairākus gadus bija atzīti par piemērotiem nosūtīšanai uz kādu ārvalsti.

No atlikušajiem ieslodzītajiem vēl 69 jeb vairāk nekā puse ir Jemenas pilsoņi, taču Vašingtona ir noraidījusi iespēju, ka viņi var tikt nosūtīti atpakaļ uz pilsoņkara pārņemto dzimteni.

Vienīgā iespēja ir atrast kādu trešo valsti, kas būtu gatava šos cilvēkus uzņemt.

Iepriekšējā reize, kad ASV izdevās nosūtīt kādu Gvantanamo ieslodzīto uz trešo valsti, bija janvārī. Arī toreiz četrus jemeniešus uzņēma Omāna, bet vienu – Igaunija.

Gvantanamo cietums tika izveidots Obamas priekšteča Džordža Buša laikā pēc 2011.gada 11.septembra terora aktiem ASV, lai izvietotu ārvalstīs sagūstītos par terorismu aizdomās turētos.

Obama jau kopš stāšanās prezidenta amatā solījis šo cietumu slēgt, taču likumdevēji ierobežojuši viņa iespējas ieslodzītos pārvietot un aizlieguši viņus uz ASV iekšzemes teritoriju.

Tomēr administrācija neatkāpjas no mērķa iztukšot Gvantanamo cietumu līdz Obamas pilnvaru termiņa beigām 2017.gadā.

Šobrīd par piemērotu nosūtīšanai uz kādu trešo valsti atzīts 51 ieslodzītais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!