ASV paplašinājušas Krievijas ierēdņu un oficiālo personu sarakstu, kurām noteiktas sankcijas. Paplašinātajā sarakstā iekļauti cilvēki, kas ir saistīti ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, virkne Krievijas un okupētās Krimas komerciālo un rūpniecisko uzņēmumu.

Ziņojums par jaunajām sektorālajām sankcijām, kā arī personu un organizāciju saraksti publicēti ASV Finanšu ministrijas tīmekļa vietnē.

Sarakstos cita starpā atrodams Krievijas un Somijas pilsonis Romāns Rotenbergs - Krievijas prezidenta Vladimira Putina drauga uzņēmēja Borisa Rotenberga dēls -, "Janukoviča ģimenes baņķieris" Sergejs Kurčenko, Ukrainas eksprezidenta vecākais dēls Aleksandrs Janukovičs, kā arī bijušais Ukrainas vicepremjers un prezidenta administrācijas vadītājs Andrejs Kļujevs, koncerna "Kalašņikov" augsta ranga līdzstrādnieks Andrejs Bjuļutins.

Komerciālo un rūpniecisko organizāciju vidū ir Iževskas mehāniskā rūpnīca, koncerns "Ižmaš", kā arī Eipatorijas, Feodosijas, Kerčas, Sevastopoles un Jaltas ostas, kas atrodas okupētajā Krimā.

Sektorālās sankcijas paplašinātas un tagad attiecas arī uz Ziemeļkaukāza attīstības korporāciju, Tālo Austrumu un Baikāla reģiona attīstības fondu, vairākām Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām un bankām. Sarakstā iekļauts arī Kerčas prāmis.

Sankcijas noteiktas virknei naftas ieguves un pārstrādes uzņēmumu, arī "Juganskņeftegaz" (agrāk "Jukos" galvenais ieguves aktīvs, kas tagad pieder "Rosņeft") un vairākas finanšu organizācijas, kas ir saistītas ar "Rosņeft" un "Vņešekonombank".

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!