Foto: AFP/Scanpix
ASV Senāts ceturtdien bloķēja mēģinājumus atcelt aizliegumu armijā dienēt atklātiem homoseksuāļiem.

Likumprojektu par ikgadējiem militārajiem izdevumiem, kurš cita starpā paredzēja atcelt tā dēvēto "nejautā, nestāsti" politiku, atbalstīja tikai 57 senatori, kamēr 40 likumdevēji balsoja pret.

Tādējādi netika savākts likumprojekta tālākai virzībai nepieciešamais 60 balsu vairākums.

"Nejautā, nesaki" politika, kas gejiem un lesbietēm armijā liedz atklāti atzīt savu seksuālo orientāciju, ASV ir spēkā kopš 1993.gada, un ceturtdienas balsojums uzskatāms par smagu prezidenta Baraka Obamas sakāvi, jo tas varētu iznīcināt viņa cerības panāk aizlieguma atcelšanu vēl šogad, pirms jaunā Kongresa sasaukuma sanākšanas.

Janvārī Pārstāvju palātu savā kontrolē pārņems republikāņi, kuri kategoriski iebilst pret šī aizlieguma atcelšanu, apgalvojot, ka tas graus ASV armijas militāro disciplīnu un kaujasspējas.

Obama aicinājis senatorus izskatīt šo jautājumu vēlreiz, norādot, ka aizsardzības ministrs Roberts Geitss, Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs admirālis Maiks Mallens un vairākums amerikāņu ir viņa pusē.

No Republikāņu partijas par "nejautā, nestāsti" politikas atcelšanu balsoja tikai viens cilvēks - senatore Sūzana Kolinsa. Pēc balsojuma viņa un neatkarīgais senators Džo Lībermans nekavējoties aicināja nākt klajā ar atsevišķu likumprojektu aizlieguma atcelšanai, tādejādi cerot vieglāk savākt nepieciešamo balsu skaitu.

Tikmēr homoseksuāļu tiesību aktīvisti jau pauduši neapmierinātību ar ceturtdienas balsojumu. ASV armijas veterāns Obrijs Sarviss no organizācijas "Servicemembers Legal Defense Network" (SLDN) to nodēvējis par vardarbību pret karavīriem, jo vairāk nekā 14 000 dienesta biedru šīs politikas dēļ jau zaudējuši darbu.

Norma par "nejautā, nestāsti" politikas atcelšanu bija iekļauta plašākā likumprojektā par ikgadējiem militārajiem izdevumiem, kurš tagad arī ticis bloķēts.

Armijas veterāni šādu finansējuma aizkavēšanos jau nodēvējuši par karavīru nodevību. "Neskaitot "nejautā, nestāsti" [politiku], šis likumprojekts ir izšķirošs mūsu militārajai sagatavotībai," uzsvēris aktīvistu grupas "VoteVets.org" priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!