Foto: Reuters/Scanpix

ASV otrdien paziņoja, ka jaunizveidotā Sīrijas opozīcijas nacionālā koalīcija ir Sīrijas tautas "likumīga pārstāve", bet neatzina to par trimdas valdību.

"Tagad pastāv struktūra, kas var sagatavoties politiskai pārejai, bet .. mēs vēl gaidām, lai tā izveidotu tādas tehniskās komitejas, kas ļautu mums pārliecināties, ka mūsu palīdzība nonāk pareizajās vietās," žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāra vietnieks Marks Touners.

"Mēs tiešām uzskatām, ka tā ir Sīrijas tautas likumīga pārstāve, ka tā atspoguļo Sīrijas tautu .. šo daudzveidīgo Sīrijas tautu," sacīja Touners.

"Mēs acīmredzami plānojam atbalstīt nacionālo koalīciju, kas izstrādā kursu [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada asiņainās varas izbeigšanai un iezīmē sākumu, mūsuprāt, mierīgai, taisnīgai un demokrātiskai Sīrijas tautas nākotnei," teica Touners.

Viņš uzsvēra, ka ASV nav mainījušas savu politiku sniegt Sīrijas nemierniekiem tikai nemilitāru atbalstu un humānu palīdzību.

Arī Lielbritānija ir paziņojusi, ka pirms Sīrijas opozīcijas koalīcijas atzīšanas par trimdas valdību vēlas iegūt vairāk pierādījumu, ka šai koalīcijai ir spēcīgs atbalsts Sīrijas iekšienē.

Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien paziņoja, ka "Francija atzīst Sīrijas nacionālo koalīciju par vienīgo Sīrijas tautas pārstāvi un līdz ar to par demokrātiskas Sīrijas nākotnes pagaidu valdību, kas dos iespēju izbeigt prezidenta Bašara al Asada režīmu". Līdz ar to Francija ir kļuvusi par pirmo Rietumvalsti, kas atzinusi Sīrijas opozīcijas koalīciju.

Jau ziņots, ka pirmdien vakarā Sīrijas opozīcijas koalīciju atzina visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Savukārt Arābu līga pirmdien atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Sīrijas opozīcijas organizācijas svētdien sanāksmē Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, un ievēlēja par šīs koalīcijas līderi sunnītu garīdznieku Ahmedu Moazu al Hatibu.

Dokumentā norādīts, ka opozīcijas grupējumi "vienojas strādāt, lai panāktu režīma un visu tā simbolu un pīlāru krišanu", un noraida jebkādu dialogu ar Asada valdību. Tie arī nolēmuši apvienot daudzos Sīrijas nemiernieku kaujinieku grupējumus zem kopīgas militāras pavēlniecības un izveidot nacionālu tieslietu komisiju nemiernieku ieņemtiem rajoniem. Paredzēts arī izveidot pagaidu valdību, kad koalīcija būs ieguvusi starptautisku atzīšanu, un pārejas laika valdību pēc Asada režīma krišanas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret Asada režīmu, kuros ir gājuši bojā vairāk nekā 37 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!