Foto: stock.xchng

ASV valdība otrdien oficiāli apņēmusies samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju par 26 līdz 28 procentiem, salīdzinot ar 2005.gada izmešu daudzumu.

ASV, tuvojoties vērienīgai ANO klimata konferencei, pasludinājušas, ka mērķi plāno sasniegt nākamajos desmit gados. ASV prezidents Baraks Obama šo apņemšanos paudis arī, tiekoties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pērn novembrī.

"Desmitiem gadu mēs zinām, kāpēc vidējā pasaules temperatūra paaugstinās," atzinis Baltā nama padomnieks Braiens Dīss. "Ir pēdējais laiks šos brīdinājumus ņemt vērā. Pasaulei ir pēdējais laiks rīkoties."

Decembrī ANO plāno organizēt globālas sarunas Parīzē, kuru mērķis būs panākt starptautisku vienošanos par pasākumiem temperatūras kāpuma ierobežošanai.

Mērķis ir panākt, lai globālā temperatūra nepārsniegtu pirms industriālās revolūcijas fiksēto vidējo temperatūru vairāk kā par diviem grādiem pēc Celsija.

"Ar šodienas ASV pasludināto mērķi valstis, kuras veido vairāk nekā pusi no kopējā enerģētikas sektora radītā ogļskābās gāzes piesārņojuma, ir pieteikušas vai paziņojušas, ko tās darīs periodā pēc 2020.gada, lai cīnītos ar klimata izmaiņām," skaidrojis Dīss.

Vides aktīvisti paziņojumu uzņēmuši atturīgi.

"Tā ir liela apņemšanās no ASV puses, bet ar pašreizējo piedāvājumu noteikti nav pietiekami, lai globālo sasilšanu noturētu zem diviem grādiem pēc Celsija," sacījis organizācijas "350.org" pārstāvis Džeimijs Henns.

Viņš mudināja Obamas administrāciju ierobežot fosilā kurināmā izmantošanas tālāku attīstību.

Ar negaidīti ambiciozu paziņojumu klimata izmaiņu apkarošanas jomā nākusi klajā arī Krievija. Lai arī iepriekš tā savu apņemšanos plānoja paziņot ne agrāk kā oktobrī, tā pavēstījusi, ka siltumnīcefekta gāzu emisiju varētu samazināt par 25 līdz 30 procentiem, salīdzinot ar pret 1990.gada līmeni. Mērķis tiktu īstenots līdz 2030.gadam.

Tomēr vienlaikus Krievija norādījusi, ka apņemšanās būs atkarīga ne tikai no tā, ko apņemsies citi lielākie siltumnīcefektu izraisošo gāzu radītāji, bet arī no iespējas emisiju bilancē ierēķināt mežiem piemītošās "absorbēšanas spējas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!