Foto: stock.xchng
ASV un Afganistānai izdevies pārvarēt daļu domstarpību ceļā uz drošības līguma parakstīšanu, taču galīgā vienošanās vēl nav panākta.

Kā sestdien pavēstīja Afganistānas prezidents Hamids Karzai, Kabulai un Vašingtonai joprojām ir atšķirīgi uzskati jautājumā par to ASV karavīru tiesisko imunitāti, kuri varētu palikt Afganistānā pēc NATO misijas noslēguma.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs gan solīja, ka tiks ievērota Afganistānas suverenitāte.

Kā liecina izskanējusī informācija, Karzai sarunās ar ASV izdevies panākt Vašingtonas piekrišanu tam, kas Savienotās Valstis neveiks uzbrukumus Afganistānas teritorijā, vispirms nekonsultējoties ar Kabulu.

Drošības līgums, par kuru ASV un Afganistāna šobrīd cenšas vienoties, noteiks, cik daudzi ASV karavīri paliks Afganistānā pēc 2014.gada nogales, kad Afganistānu pametīs lielākā daļa ārvalstu spēku. Saskaņā ar līdzšinējo informāciju pēc 2014.gada Afganistānā varētu palikt ap 5000 līdz 10 000 ASV militārpersonu.

Lai gan sīkāka informācija par pārvarētajām domstarpībām netiek izpausta, abām pusēm tā arī nav izdevies vienoties par jautājumu, kā jurisdikcijā būs izvērtēt noziegumus, kurus ASV karavīri Afganistānā pastrādās pēc 2014.gada.

Kerijs brīdināja - ja vienošanās šajā jautājumā netiks panākta, ASV karavīri nevarēs palikt Afganistānā ilgāk par NATO vadītās misijas termiņa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!