Foto: AFP/Scanpix

ASV uz Eiropas Savienības (ES) bažām, ko radījušas presē izskanējušās ziņas par ASV izlūkdienestu veikto iespējamo ES institūciju izspiegošanu, atbildēs caur diplomātiskajiem kanāliem, svētdien paziņojusi Vašingtona.

Savienoto Valstu Nacionālā izlūkdienesta direktora birojs paziņoja, ka ASV publiski nekomentēs specifiskas izlūkdienestu aktivitātes, bet norādīja, ka Savienotās Valstis ir darījušas zināmu, ka vāc izlūkošanas informāciju par ārvalstīm, tāpat kā to dara citas valstis.

Jau ziņots, Vācijas izdevums "Der Spiegel" svētdien, atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, vēstīja, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši arī ES oficiālās institūcijas gan Briselē, gan Savienotajās Valstīs.

Kā norāda "Der Spiegel", par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Reaģējot uz šīm ziņām, ES svētdien paziņoja, ka tā vērsusies ar jautājumiem pie Vašingtonas un gaida Savienoto Valstu varasiestāžu atbildi.

"Savienoto Valstu valdība pienācīgi atbildēs Eiropas Savienībai caur mūsu diplomātiskajiem kanāliem un caur ES/ASV izlūkošanas ekspertu dialogu, ko ASV ierosināja pirms vairākām nedēļām," paziņoja ASV Nacionālā izlūkdienesta direktora birojs.

"Mēs apspriedīsim šos jautājumus arī divpusēji ar ES dalībvalstīm," norādīts biroja izdotajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!