Foto: AP/Scanpix

ASV Arizonas štatā par dubultslepkavību notiesāta vīrieša nāvessods ievilcies līdz divām stundām, kad pēc nāvējošās injekcijas saņemšanas ieslodzītais nav miris pirmajās desmit minūtēs, bet turpinājis elsot un gārgt, vēsta raidsabiedrība BBC.

55 gadus vecais Džozefs Vuds pēc injekcijas ievadīšanas noelsies vairāk nekā 600 reizes, lai gan soda izpildei bija jāaizņem vien 10 minūtes, norāda notiesātā advokāts. Pēc tam, kad Vuds nebija miris vairāk par stundu, advokāts iesniedzis lūgumu par ārkārtas soda izpildes apturēšanu.

Soda izpilde tika sākta trešdien , bet notiesātā nāve konstatēta 15:49 – pēc stundas un 57 minūtēm, liecina Arizonas Ģenerālprokuratūras informācija.

Ieilgušais nāvessoda izpildes process pārkāpj notiesātā tiesības tikt sodītam bez ciešanām, uzskata advokāti.

Arizonas gubernators Jans Brevers, kurš licis sākt pilnu nāvessoda izpildes procesa pārbaudi, norāda, ka notiesātais tomēr “miris likumīgā veidā”. “Saskaņā ar aculiecinieku un medicīniskajām atskaitēm viņš necieta. Tas ir krasā pretrunā ar šaušalīgajām ciešanām, ko viņš nodarīja saviem diviem upuriem un dzīves ciešanām viņu ģimenei,” komentē Brevers.


Vuds bija notiesāts par savas šķirtās draudzenes un viņas tēva slepkavību 1989. gadā.

Šis ir vēl viens gadījums, kas vieš jautājumus par nāvessodu izpildi ASV. Valsts konstitūcija aizliedz “cietsirdīgu un neparastu” sodu. Šo punktu un to, ka iestādes neatklāj nāvējošās injekcijas piegādātājus, savās kampaņās izmanto nāvessoda pretinieki, norāda BBC.

Vairāki štati ir saskārušies ar grūtībām nāvējošo medikamentu iegūšanā, tāpēc dažos tiek meklētas alternatīvas. Tā Tenesī štatā jūlijā sagatavots likums, kas paredz atjaunot sodīšanu ar elektrisko krēslu, ja nav iespējas iepirkt nāvējošos medikamentus.

Vienīgais ASV ražotājs, kurš izgatavo injekcijai nepieciešamu sastāvdaļu, 2010. gadā ražošanu pārtrauca. Štati pārgāja uz cita tipa medikamenta lietošanu, bet tā ražotājs Dānijā “Lundbeck” sāka ierobežot vielas izplatīšanu, lai tā netiktu izmantota nāvessodiem.

2011. gadā Lielbritānija noteica eksporta aizliegumu trim nāvessodos izmantotiem medikamentiem. Tajā pašā gadā Eiropas Savienība (ES) aizliedza injekciju izejvielu eksportu uz valstīm, kurās tiek izpildīti nāvessodi.

Kopš tā laika ASV štati ir eksperimentējuši ar dažādu citu vielu izmantošanu sodu izpildē, norāda BBC.

Aprīlī Oklahomā tika apturēts nāvessods, kad soda izpildītājs centās injicēt notiesātajam nāvējošo zāļu maisījumu, bet nespēja atrast piemērotu vēnu. Notiesātais pēc brīža mira no sirdstriekas.

Janvārī Oklahomā kāds notiesātais gārdzis 25 minūtes pēc injekcijas saņemšanas, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!