Foto: AFP/Scanpix
Amerikas Savienoto Valstu administrācija nejauši atklājusi Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) rezidentūras priekšnieka Afganistānā identitāti.

Kā ziņo izdevums "The Washington Post", viņa vārds ticis iekļauts to 15 personu sarakstā, kas piedalījās svētdien notikušajā ASV prezidenta Baraka Obamas neizsludinātajā vizītē Afganistānā.

Šis saraksts kopā ar Baltā nama oficiālo paziņojumu nodots masu mediju pārstāvjiem, kuri kopā ar prezidentu devās uz Afganistānu. Aģents sarakstā minēts kā "Chief of Station" Kabulā - CIP tā sauc augsti stāvošus izlūkus.

Baltais nams savu kļūdu atzina un nekavējoties izplatīja citu sarakstu, kurā aģenta vārds vairs nebija minēts.

Arī "Washington Post" aģenta vārdu neatklāj - tas pēc ASV administrācijas puses darīts, lai nodrošinātu viņa paša un viņa ģimenes drošību. Tiesa, saraksts izsūtīts vismaz 6000 adresātiem, tāpēc aģenta vārds jebkurā gadījumā kļuvis zināms.

Oficiālās amatpersonas pagaidām neziņo, vai nejauši atmaskotais CIP aģents no Afganistānas tiks atsaukts vai tomēr turpinās darbu.

Skaļākais šāda līmeņa skandāls ASV notika 2003. gadā, kad nejaušas informācijas rezultātā tika atklāts CIP aģentes Valērijas Pleimas vārds. Toreiz Džordža Buša jaunākā administrācija tika apsūdzēta par izlūkošanas datu viltošanu, lai attaisnotu iebrukumu Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!