Foto: AFP/Scanpix
ASV Senāts ar lielu balsu vairākumu apstiprinājis 2014.fiskālā gada budžetu, kas valdības tēriņiem paredz atvēlēt triljonu dolāru.

Par abu partiju saskaņoto budžetu balsoja 72 senatori, tostarp 17 republikāņi. Pret budžeta apstiprināšanu balsoja tikai 26 Kongresa augšpalātas locekļi.

Kā ziņots, Pārstāvju palāta šo likumprojektu apstiprināja jau trešdien, un tagad tas tiks nosūtīts parakstīšanai prezidentam Barakam Obamam.

"Mēs nedaudz nokavējam, taču darbu paveicām," atzina Senāta Finansējuma komisijas priekšsēdētāja Barbara Mikuļska.

Budžeta apstiprināšana novērsīs jauna valdības darba apturēšanas draudus vismaz līdz oktobrim, kad sāksies nākamais fiskālais gads.

Domstarpības starp republikāņiem, kuri kontrolē Pārstāvju palātu, un demokrātiem, kuriem ir vairākums Senātā, oktobrī noveda pie 16 dienas ilgas valdības darba apturēšanas, kas ASV izmaksāja miljardiem dolāru.

Decembrī panāktā pagaidu vienošanās nodrošināja federālo iestāžu finansējumu līdz trešdienai, 15.janvārim.

Budžeta projekts valdības izdevumiem atvēl 1,012 triljonus dolāru, taču šajā summā nav ietverti sociālā budžeta izdevumi un tēriņi ārvalstīs īstenotajām militārajām operācijām.

Pēc divus gadus ilgušās izdevumu apcirpšanas, 2014.gada budžets paredz atkal tēriņu pieaugumu un novērš automātisko finansējuma samazinājumu, kas stājās spēkā ar 1.janvāri.

Tostarp nedaudz palielināts arī Pentagona budžets. Armija papildus saņems arī 92 miljardus dolāru, kas paredzēti militārajām operācijām ārvalstīs. Lielākā daļa šīs summas tiks atvēlēta Afganistānā esošajam kontingentam. Turklāt aizsardzības budžetam papildus piešķirti 6,5 miljardi dabas katastrofu seku novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!