Foto: Reuters/Scanpix
Meklējot piektdien pazudušo "Malaysia Airlines" lidmašīnu, vjetnamiešu glābēji jūrā pamanījuši kaut ko, kas varētu būt pazudušās lidmašīnas atlūzas, raksta BBC.

Svētdien glābšanas operācija gan ir pārtraukta pārāk lielās tumsas dēļ un tiks atjaunota tikai pirmdienas rītā.

Pazudusī "Malaysia Airlines" lidmašīna ar 239 cilvēkiem uz klāja, kura šobrīd tiek meklēta jau vairāk nekā 24 stundas, varētu būt pagriezusies lidojumam pretējā virzienā, liecina pēdējā radaru uztvertā informācija. Tas glābējiem licis ievērojami paplašināt meklēšanas zonu.

Vienlaikus izmeklētāji pārbauda novērošanas kameru ierakstus no lidostas, jo divi pasažieri lidmašīnā varētu būt iekāpuši ar zagtām pasēm. Izmeklētāji neizslēdz, ka kāds centies lidmašīnu nolaupīt.

Kopumā pieci pasažieri, kuri bija iegādājušies biļetes, uz reisu nav ieradušies, un viņu bagāža arī nav nosūtīta uz lidmašīnu. Tikmēr, iespējams, lidojumam reģistrējušies divi cilvēki ar Austrijas un Itālijas pilsoņu pasēm, kuras bijušas nozagtas Taizemē jau pirms vairākiem gadiem.

Izmeklēšanā iesaistīti starptautiskie izmeklētāji gandrīz no visām pasažieru pārstāvētajām valstīm, tostarp ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB).

Kopumā 40 kuģi un 22 lidmašīnas šobrīd iesaistītas meklēšanas darbos norādījušas amatpersonas. Iepriekš atrastie degvielas plankumi tomēr varētu nebūt no lidmašīnas, jo nav atrasti nekādi pierādījumi, ka tuvumā varētu būt arī kādas lidmašīnas atlūzas.

Kopumā uz klāja bijuši 153 Ķīnas, 38 Malaizijas, septiņi Indonēzijas, seši Austrālijas, pieci Indijas, četri Francijas, trīs ASV, divi Ukrainas, divi Jaunzēlandes, divi Kanādas, kā arī viens Krievijas, viens Taivānas un viens Nīderlandes pilsonis. Ņemot vērā, ka divas - Itālijas un Austrijas pilsoņu - pases varētu būt zagtas, divu pasažieru nacionalitāte nav zināma.

Jau ziņots, ka 'Malaysia Airlines' lidmašīna bija devusies ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu un no radariem pazuda 8. martā virs Vjetnamas dienvidiem. Lidmašīnas meklēšanā tuvējos ūdeņos starp Malaiziju un Vjetnamu savus spēkus ir apvienojušas vairākas Āzijas valstis.

Pirms pazušanas pēdējie signāli liecina, ka tā lidojusi 10 kilometru augstumā, piloti par problēmām ziņojuši nav.

Lidsabiedrība jau sazinājusies ar lielāko daļu no pasažieru tuviniekiem un sola maksimālu atbalstu. Zināms, ka uz "Boeing B777-200" lidmašīnas klāja atradās 227 pasažieri, starp kuriem ir divi bērni, kā arī 12 apkalpes locekļi.

Pasažieru radinieki un tuvinieki izvietoti tuvējā Pekinas lidostas viesnīcā.

Malaizijas nacionālā lidsabiedrība "Malaysia Airlines" ir viena no lielākajām Āzijā, kas dienā pārvadā ap 37 000 pasažieru uz 80 galamērķiem visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!