Foto: AFP/Scanpix
Lai gan iepriekš vēstīts, ka nav izdevies atrast piektdien virs Čeļabinskas apkaimes sprāgušā meteorīta atlūzas, Čebarkulas ezera apkaimē tomēr atrasti tā fragmenti, svētdien vēsta “Ria Novosti”.

Zinātnieki atraduši meteorīta fragmentus, turklāt to, ka šo fragmentu izcelsme nav Zeme, apliecinājusi ķīmiskā izpēte, atsaucoties uz meteorītu jomas speciālistu, Urālu Federālās Universitātes pārstāvi Viktoru Grohovski, svētdien ziņo "Ria Novosti".

Tiek vēstīts, ka no sprāgušā meteorīta atdalījušās vismaz septiņas šķembas, kas aizlidojušas dažādos virzienos un viena no tām iekritusi Čebarkulas ezerā, radot atkusušu vietu aptuveni astoņu metru diametrā. Ap to arī tikušas savāktas mazas, cietas vielas šķembas, kas atgādinājušas klints izcelsmes šķembas. To izmērs bijis no 0,5 līdz 1 centimetram un šīs šķembiņas arī nodotas ekspertīzei.

"Ria Novosti" vēsta, ka tikusi ierobežota nepiederošu personu piekļuve notikuma vietai.

"Mēs burtiski nupat esam pabeiguši izpēti un apstiprinām, ka vielas daļām, ko atraduši mūsu pētnieki Čebarkulas ezera rajonā, patiešām ir meteorīta daba. Tas ir akmens meteorīts, parasts hondrīts, mēs esam noteikuši visus tipiskos minerālus, kas tajā ir - gan metāliskā dzelzs, gan olivīns, gan sulfīts. To mums piegādāja vēlu - 53 daļiņas viņi atveda, tās nav lielas, taču tām visām ir meteorīta daba un kušanas apvalks," sacījis Grohovskis.

Ķīmiskās analīzes notiek universitātes zinātniskā centra laboratorijā. Lai jauno meteorītu reģistrētu starptautiskā katalogā, tiks veikta vēl pilnīgāka fragmentu ķīmiskā analīze.

Katalogā tas tiks nosaukts par "Čebarkuklas meteorītu".



Jau vēstīts, ka piektdien no rīta Krievijas Urālu reģionu piemeklēja reta dabas parādība - pār zemi, ēkām un cilvēkiem, spēcīga sprādziena pavadītas, nobira meteorīta atlūzas, vēsta ārvalstu mediji. Trieciena viļņa un cietuši ap 1000 cilvēku.

Meteorīta nokrišana nodarījusi bojājumus ēkām un ievainojusi cilvēkus galvenokārt Čeļabinskas apgabalā.

Neparasto un spēcīgo dabas parādību ir izdevies fiksēt arī aculieciniekiem.

Svētdien medijos parādījās informācija, ka ir nolemts pārtraukt meteorīta fragmentu meklējumus, jo neko nav izdevies atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!