Foto: Vida Press

Pirms 20 gadiem Krievija piedzīvoja nāvējošāko zemestrīci pēdējo 100 gadu laikā. 1995. gada 28. maija rītā no Sahalīnas pienāca ziņas par naktī notikušu šaušalīgu zemestrīci, kuras laikā sagrauta burtiski visa Ņeftegorskas pilsēta, un lielākā daļa tās iedzīvotāju varētu būt miruši.

Glābējus, kuri lielā skaitā ieradās nomaļajā pilsētiņā, sagaidīja neredzēts skats - neskaitot dažas ēkas, visa pilsēta bija pārvērtusies smalku drupu kaudzēs, gluži kā tajā būtu notikusi kontrolēta spridzināšana.

Vēlāk atklājās, ka sākotnējās aplēses par lielo mirušo skaitu ir patiesas - no 3197 Ņeftegorskas pilsētiņas iedzīvotājiem 2040 zemestrīcē gāja bojā, bet 720 ieguva dažāda smaguma ievainojumus. Kopumā no drupām glābēji izvilka 2364 cilvēkus, bet tikai 406 no tiem mediķi spēja palīdzēt, raksta portāls "Risk Off".

Zemestrīce bija 7,1 balli stipra. Ar to bija pietiekami, lai pilnībā sagrūtu 17 paneļu piecstāvu mājas ar 80 dzīvokļiem. Tāpat pilnībā vai daļēji sabruka četras ķieģeļu divstāvu dzīvojamās ēkas, vairāki desmiti vienstāva privātmāju, kā arī skola, veikali un četras divstāvu ēkas, kurās tika pieskatīti bērni, kamēr viņu vecāki strādāja maiņu darbos.

Padomju laikā celtās ēkas ir bēdīgi slavenas ar savu zemo kvalitāti, tomēr šī ir lielākā līdz šim reģistrētā katastrofa bijušajā PSRS teritorijā, kurā nekvalitatīva būvniecība vainojama tik daudzu cilvēku nāvē.


"Aculiecinieki stāsta, ka Ņeftegorska sabrukusi mazāk nekā minūtes laikā.

Kāds vīrs sevi atbrīvoja, izmantojot zāģīti, tad ar zāģīti un rokām izracis arī savu meitu. 'Es ieraudzīju savas meitas roku un dzirdēju viņas balsi: 'Esmu te!' Man vajadzēja trīsarpus stundas, lai viņu dabūtu ārā.'

Varas iestādes steidzas piegādāt aprīkojumu un lauka hospitāļus, un vismaz 500 glābēji ar helikopteriem un mazām lidmašīnām devušies palīgā. Nosūtīti arī ledlauži, lai atbrīvotu ceļu slimnīcu kuģiem.

Tuvākā lidosta, kas var uzņemt kravas lidmašīnas ir 650 kilometrus attālajā Južnosahaļinskā, bet biezā migla, kā arī sliktie ceļi braucienu no tās padara gandrīz neiespējamu."

/ziņu aģentūra AP 1995. gada 29. maijā/

Lielais mirušo skaits bija arī tādēļ, ka zemestrīce pilsētiņas iedzīvotājus pārsteidza plkst. 1.04 naktī pēc vietējā laika, kad lielākā daļa no viņiem gulēja. To savulaik žurnālistiem apliecināja arī Krievijas premjers Viktors Černomirdins. "Visa pilsēta sabruka. Ja tas būtu noticis pa dienu, nebūtu tik daudz mirušo," viņa teikto atspoguļoja AP.

Katastrofas apmērus uzskatāmi demonstrē arī kāds portālā "RBTH Asia" minēts piemērs: dienu pirms katastrofas vietējā skolā notika izlaidums, bet no 26 beidzējiem, zemestrīcē izdzīvoja vien deviņi.

1964. gadā dibinātajā pilsētiņā lielākoties dzīvoja vietējā naftas uzņēmuma strādnieki, kuri uz attālo reģionu bija ieradušies no dažādām Krievijas pilsētām. Parasti viņi šeit strādāja tikai kādu laiku līdz atkal pārcēlās uz dzīvi citviet.

Pēc katastrofas nojauca arī vēl nesabrukušās ēkas, taču jaunas nekad arī vairs netika uzbūvētas. Visi izdzīvojušie Ņeftegorskas iedzīvotāji bija spiesti pārcelties uz citiem reģioniem, bet par pilsētas vietu mūsdienās liecina vien bijušo ielu paliekas, kuras saskatāmas satelītkartēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!