Foto: AP/Scanpix

Otrdien atslepenotie dokumenti sniedz jaunu ieskatu kādreizējās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres attiecībās ar pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu.

Pēc Gorbačova pirmās oficiālās vizītes Apvienotajā Karalistē 1984.gadā, kas notika, vēl četrus mēnešus pirms viņš kļuva par PSRS Komunistiskās partijas vadoni, Tečere jau atzinīgi izteikusies par viņa "šarmu un humoru".

Dokumentus publiskojis Lielbritānijas Nacionālais arhīvs, jo, apritot 30 gadiem kopš to tapšanas, saskaņā ar likumu atcelts to slepenības statuss.

Pēc Gorbačova 1984.gada vizītes Tečere rakstīja toreizējam ASV prezidentam Ronaldam Reiganam: "Manierēs viņš ir relatīvi atvērts un inteliģents. Viņš ir pieklājīgs, un viņam piemīt zināms šarms un humors. Es noteikti viņu uzskatu par cilvēku, ar kuru iespējams sadarboties."

Neskatoties uz radīto pozitīvo iespaidu, Gorbačovs nav izbēdzis no "dzelzs lēdijas" kritikas.

"Viņš noteikti nav radis pie uzstājīgas tincināšanas, kādai viņu pakļāvu, piemēram, par cilvēktiesībām Padomju Savienībā," raksta Tečere.

Britu amatpersonas pārsteigusi arī Gorbačova tolaik spriganā dzīvesbiedre, kura vizītes laikā iegriezusies arī karaliskā juvelierizstrādājumu piegādāja "Mappin and Webb" veikalā, lai iegādātos ar rubīniem un dimantiem rotātus zelta auskarus.

Pēc atgriešanās dzimtenē Raisa Gorbačova nosūtīja Lielbritānijas lauksaimniecības ministram, ar kuru bija tikusies, pavārgrāmatu ar 500 baltkrievu kartupeļu ēdienu receptēm.

Komentējot šo dāvanu, kāds ministrijas ierēdnis vārdā Aivors Levenlijs rakstījis savam kolēģim Daunigstrītā Lenam Apljārdam: "Ja jums ir kāds, kas lasa krieviski, un ja jums garšo kartupeļi, mēs labprāt jums to aizdosim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!