Foto: AFP/Scanpix

Austrālija nolēmusi noteikt finanšu sankcijas un iebraukšanas aizliegumu 12 Krievijas un Ukrainas gāztā režīma amatpersonām, kuras atbildīgas par Krimas aneksiju.

Lai gan sankciju sarakstā iekļauto personu vārdi netiek atklāti, Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa skaidroja, ka tās ir "personas, kuras saistītas ar Krievijas draudiem Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei".

"Es kategoriski nosodu Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu anektēt Ukrainas teritoriju Krimu," viņa piebilda. "16.marta nesankcionētais balsojums Krimā, kas veikts, kamēr Krievijas spēki faktiski kontrolē teritoriju, nevar būt likumīgs pamats jebkādām Krimas statusa izmaiņām."

"Situācija Ukrainā joprojām ir nopietna, un pastāv militāras konfrontācijas potenciāls," norādīja ministre.

Jau ziņots, ka pēc svētdien Krimā aizvadītā starptautiski neatzītā referenduma Eiropas Savienība (ES) un ASV pirmdien vērsa sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras tiek vainotas Ukrainas krīzē. Par sankciju noteikšanu pavēstīja arī Kanāda un Japāna.

Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!