Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas valdība pirmdien pauda šoku par Austrālijas latviešu žurnālistam Pēterim Grestem Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu.

"Austrālijas valdība ir šokēta par šo spriedumu," sacīja ārlietu ministre Džūlija Bišopa. "Mēs esam dziļi satraukti par pasludināto spriedumu un satriekti par tā bardzību," sacīja ministre.

Dažas stundas pirms sprieduma pasludināšanas Austrālijas premjerministrs Tonijs Abots pavēstīja, ka nedēļas nogalē telefonsarunā ar Ēģiptes jauno prezidentu Abdelfatahu as Sisi apspriedies par Grestes lietu, norādot, ka sarunu viņam viesusi cerības par pozitīvu iznākumu.

"Man jāsaka, tā kopumā bija iedrošinoša saruna. Es domāju, ka viņš saprot, ka Pētera Grestes barga nesodīšana jaunajai valdībai būtu veikls sabiedrisko attiecību solis. Es viņam izklāstīju savu nostāju, un es domāju, ka viņš mani saprata. Patiesībā es esmu pārliecināts, ka viņš mani saprata," pavēstīja Abots.

"Viņš, protams, ir ģenerālis, bet ģenerālis, kas ir mācījies arī ASV un Lielbritānijā, līdz ar to viņam pazīstams likuma vārds un taisnīguma pamatnostādnes," sacīja Austrālijas premjerministrs.

Kā vēstīts, Kairas tiesa pirmdien Gresti un vēl divus telekanāla "Al Jazeera" Kairas biroja darbiniekus atzina par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto kustību Musulmaņu brālība, piespriežot viņam septiņu gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!