Foto: Reuters/Scanpix

Austrijas parlaments šodien pieņēma strīdīgu likumu, kurš paredz, ka musulmaņu organizācijas turpmāk nevarēs iegūt finanses no ārvalstīm, bet imāmiem jeb garīdzniekiem jābūt spējīgiem sarunāties vācu valodā, raksta "Al-Jazeera".

Konservatīvā integrācijas ministra Sebastjana Kurca likumprojekts paredz iedibināt "Eiropas islāmu", kas veidotos bez tradicionālo musulmaņu valstu un ārzemju musulmaņu organizāciju ietekmes. Tas ne tikai uzliek dažādus aizliegumus, bet piešķir privilēģijas Austrijā dzīvojošajiem musulmaņiem.

Austrijas musulmaņu grupas gan to dēvē par diskriminējošu, kas paredz ierobežojumus islāmticīgajiem, kādu citiem nav. Savukārt viens no Turcijas galvenajiem garīdzniekiem likumu nosaucis par regresiju 100 gadus atpakaļ un norāda, ka Austrijā līdz šim nav bijušas nekādas sūdzības par Turcijas finansētiem lūgšanu centriem un imāmiem.

Austrijas līdzšinējais "islāma likums" veidots 1912. gadā, kad Austroungārijas impērija iekaroja Bosniju un Hercogovinu. Likuma izmaiņas radītas vēl pirms traģiskajiem teroraktiem Francijā un Dānijā, taču to mērķis ir apkarot pieaugošo radikālo islāmu.

Tā ietekmes dēļ uz Sīriju un Irāku teroristu organizācijas "Islāma valsts" rindās devušies karot aptuveni 200 Austrijas pilsoņu.

Februāra pirmajā pusē arī Francijā izskanējuši aicinājumi ierobežot ārvalstu finansējumu musulmaņu organizācijām. Kurcs norāda, ka interesi par šo Austrijas likumu izrādījuši arī Šveices un Vācijas likumdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!