Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekrtārs Anderss Fogs Rasmusens svētdien izplatītā publiskā paziņojumā asi nosodījis konflikta eskalāciju Austrumukrainā.

"Esmu dziļi uztraukts par tālāku spriedzes eskalāciju Austrumukrainā. Mēs redzam iestudētu prokrievisko separātistu īstenotu vardarbību, lai destabilizētu Ukrainu kā suverēnu valsti. Atkārtota
Krievijas
uniformās tērptu un ar Krievijas ieročiem bruņotu vīru parādīšanās bez piederības zīmēm, kā jau iepriekš Krievijas spēki to darīja nelegālā un neleģitīmā
Krimas
pārņemšanā, ir drūma situācijas attīstība.

Jau ziņots, ka svētdien Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs paziņoja, ka Slavjanskā tiek uzsākta "pretterorisma kampaņa" pēc tam, kad sestdien tajā varu sestdien pārņēma labi bruņotas prokrieviskas vienības, kuras Ukrainas varas iestādes nosaukušas par teroristiem.

Sestdien labi ekipēti vīri sākotnēji sagrāba milicijas iecirkni un Drošības dienesta administratīvo ēku, bet dienas laikā uz ceļiem pie pilsētas robežas izveidoja bruņotas patruļas. Ēkas Slavjanskā ieņemtas ap plkst. 9 no rīta un tūlīt pēc tam izdalīti tajās atrastie ieroči.

Slavjanskas domes priekšsēdētāja Neļa Štepa paziņoja, ka industriālajā pilsētā aptuveni 92% uzņēmumu ir saistīti ar Krieviju, turklāt tās iedzīvotāji un krievi ir asinsradinieki, kuru starpā nevar tikt pieļauts karš, kā arī paziņoja, ka visi separātisti ir vietējie iedzīvotāji, lai gan viņu bruņojums un apģērbs raisījis spekulācijas par iesūtītiem Krievijas karavīriem.

Tiek ziņots jau par sešu pilsētu administrācijas, kā arī vairāku policijas iecirkņu ieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!